203 retete de hrana vie - Mihaela Basoiu
Descriere
„Hrana vie“ constituie o solutie aproape miraculoasa pentru o serie intreaga de afectiuni, inclusiv pentru boli considerate uneori incurabile. In acelasi timp, este un mijloc extrem de eficient de intretinere a unei stari optime de sanatate si a unui tonus vital de invidiat. Urmarind un scop practic, autorii va propun in aceasta veritabila carte de bucate 203 retete de preparate gatite fara foc si 46 de retete de sucuri proaspete, concepute potrivit celor mai moderne teorii nutritioniste. Efectele spectaculoase ale acestui mod de alimentatie sunt imediate, iar cei care vor sa-i incerce forta benefica au la indemana toate indicatiile necesare, prezentate riguros si detaliat. Vor avea placuta surpriza sa descopere ca bucataria fara foc poate aduce, pe langa o sanatate mult ravnita de fiecare, si satisfactiile gastronomice care ne fac viata cu mult mai placuta. Fragment din carte: "Dotarea tehnologica a bucatariei fara foc Bucataria fara foc, in care se pregatesc preparatele cunoscute sub numele de „hrana vie", trebuie sa fie dotata practic cu tot utilajul necesar pregatirii mancarii curente (bucataria clasica), insa aici fanii hranei vii subliniaza necesitatea existentei cat mai multor recipiente din lemn si ceramica, evitand pe cat posibil contactul (mai indelungat) al hranei vii cu metalul sau masa plastica. Specific acestei bucatarii (desi mai simpla tehnologic decat bucataria clasica), este faptul ca necesita totusi o serie de activitati care, daca nu sunt realizate cu aparatura electrocasnica moderna, sunt obositoare si au durate prea mari de prelucrare. In cazul hranei vii, o importanta speciala se da mestecarii alimentelor la masa. De aici si grija deosebita ca alimentele respective sa fie bine maruntite in prealabil, operatie realizata cu aparatura electrocasnica performanta. Aparate electrocasnice utilizate curent in bucataria fara foc: — rasnita de cafea: se foloseste la macinarea semintelor dure si a plantelor uscate. Trebuie sa fie un aparat de putere si turatie mai mari, capabil sa macine ingredientele dure ale dietei respective; — mixer pentru zarzavat/radacinoase si bulbi: este necesar pentru tocatul bulbilor (de exemplu ceapa) si al zarzavaturilor radacinoase (telina, morcov) in vedere a maruntirii lor pana la nivelul necesar consumului direct. Varianta „manuala" a acestui tip de mixer este setul de razatori, folosit in functie de maruntirea dorita si de duritatea ingredientului; — blender (mixer pentru fructe zemoase): acesta este poate cel mai utilizat aparat in cazul hranei vii. Cel mai mare numar de preparate pentru acest regim este pregatit cu acest tip de mixer, cu ajutorul caruia timpul de preparare al unei mese se reduce spectaculos ; — storcator de fructe: este necesar pentru realizarea sucurilor de fructe proaspete. In cazul utilizarii mixerului, o importanta deosebita se da cantitatii de lichid din amestec. Prea mult sau prea putin lichid poate duce la ratarea preparatului sau, si mai rau, chiar la defectarea mixerului (cand zarzavatul sau fructele sunt prea dure si n-au lichid suficient). Cantitatea optima de lichid din bolul mixerului este in jur de 75% din cantitatea de zarzavat sau fructe solide (ocupa circa 75% din inaltimea materialului din bol). In timp, utilizatorii ajung sa aprecieze foarte bine cantitatea de lichid necesara in functie de materialul mixat si de cerintele preparatelor pregatite. Ca lichide se utilizeaza frecvent: lapte crud, suc de fructe, ceai, apa plata. "