FURNICILE, Vol. 1 - Bernard Werber


Autor:

Etichete:

Editura:
Nemira - 2015 - 288 de pagini

ISBN:
9786065798762

Descriere

In timp ce cititi aceste randuri, pe planeta se nasc sapte sute de milioane de furnici. Aceasta comunitate imensa are orasele ei, ierarhiile ei, coloniile ei, precum si o limba proprie, sclavii, mercenarii sau armele ei. Iar forta lor este uriasa.

Atunci cand descinde in casa mostenita de la un unchi entomolog, Jonathan Wells stie ca o sa dea piept cu armata furnicilor. Cititorii il insotesc in monstruoasa si palpitanta lume a acestor fiinte infraterestre, intr-un SF in care suspansul si groaza se intalnesc in fiecare pagina. Stiinta si imaginatia se dezvaluie intr-un roman fara termen de comparatie.

Bernard Werber a scris o trilogie care merge la sigur. Povestile, mecanismele si structurile din universul furnicilor se dezvaluie in pagini captivante. - The Library Journal

O evocare stralucita a unei civilizatii ascunse, apartinandu-i unui scriitor ce stapaneste arta detaliului si tehnica suspansului. - SF Site

Furnicile ne arata un model de cetate: o treime nu face nimic, dar consuma, o treime nepriceputa vaneaza in locuri nepotrivite si construieste instrumente prea putin fiabile, o treime eficienta indreapta greselile colective. Rezultatul este un sistem care functioneaza, in care toata lumea este hranita. Fara politie, fara ierarhie, fara recompense, fara prestigiu. Aceasta societate seamana pe undeva cu corpul uman, in care fiecare celula contribuie la functionarea intregului. [...] Furnicile sunt animale subestimate din cauza taliei lor. Am vrut sa le redau nobletea si titlul de cea dintai specie animala terestra ca numar, vechime si ocupare a teritoriului. - Bernard Werber

Aceasta carte este pur si simplu o capodopera care te pune pe ganduri. - The Sunday Times


Fragment din romanul "Furnicile", de Bernard Werber

"In solariu se agita sute de picioare. Casta cea mai numeroasa aici este cea a doicilor. Stivuiesc ouale pe care Matca tocmai le-a facut. Douazeci si patru de gramezi formeaza o stiva, douasprezece stive formeaza un sir. Sirurile se pierd in departare. Cand un nor face umbra, doicile deplaseaza gramezile de oua. Cei mai tineri trebuie sa fie totdeauna bine incalziti. "Caldura umeda pentru oua, caldura uscata pentru coconi", asa suna o veche reteta de-a furnicilor.
La stanga se vad lucratoarele insarcinate cu termoreglarea. Ele ingramadesc bucati de lemn negru care acumuleaza caldura si bucati de humus fermentat care o produc. Datorita acestor doua "radiatoare", solariul reuseste sa ramana in permanenta la o temperatura cuprinsa intre 25° si 40°, chiar si atunci cand in exterior nu sunt decat 15°.
Artileriste circula de colo-colo. Daca vreo ciocanitoare verde ar veni sa-si bage ciocul...
La dreapta se vad ouale mai in varsta. Metamorfoza dureaza mult: cu timpul, linse de doici, ouale cresc si se ingalbenesc. Se transforma in larve cu perisori aurii intr-un interval de 1-7 saptamani. Asta depinde tot de vreme.
Doicile sunt extrem de concentrate. Nu-si menajeaza nici saliva antibiotica, nici atentia. Nici cea mai mica mizerie nu trebuie sa murdareasca larvele. Sunt atat de fragile! Chiar si feromonii de dialog sunt redusi la minimum necesar.
Ajuta-ma sa le duc spre coltul acela... Atentie, gramada ta sta sa cada...
O doica transporta o larva de doua ori mai lunga decat ea. Cu siguranta ca va fi o artilerista. Doica asaza "arma" intr-un colt si o linge.
In centrul acestui vast incubator, gramezi de larve, carora au inceput sa li se contureze deja cele zece segmente ale corpului, urla sa fie hranite. Isi agita capul in toate directiile, isi intind gatul si gesticuleaza pana cand doicile binevoiesc sa le dea putin mierat sau niste carne de insecta."

Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.