Istoria parfumului

Istoria parfumului

Descriere

Istoria parfumului editia a II-a

Parfumul si istoria lui, din Antichitate si Evul Mediu pana la alchimisti si designul aromelor secolului XXI.   Couture fragrance... unul dintre cele mai cochete secrete si Mandy Aftel, aromadesignerul celor mai mari nume de la Hollywood.   Parfumes couture pentru simturi si suflet. - Vanity Fair   Wild Roses l-am conceput pe relatia dintre caisa si trandafir, pe care am sustinut-o cu o baza de tarhon absolut. A fost un design foarte dificil pana am reusit  sa fac aromele de trandafir sa evolueze de la un capat la celalalt al parfumului, ca sa-si dezvaluie toate fatetele si nuantele. - Mandy Aftel   Credeti cumva ca locul parfumului este doar la incheietura mainii sau dupa ureche? Va inselati. Aromele au inceput sa apara si in cele mai sofisticate cocteiluri, tot datorita lui Mandy Aftel. Flacoanele cu esentele concepute de ea se afla in cele mai apreciate baruri si restaurante din toata America, iar barmanii cu experienta considera ca aromele adauga o noua dimensiune la experienta senzoriala a unei bauturi de clasa. - The New York Times   Mandy Aftel este regina parfumurilor naturale, cea mai creativa personalitate din industria fragrance. - The New York Times   Mandy Aftel combina istoria si romantismul in toate creatiile ei navalnice, pastrand neatins farmecul desavarsit al naturii, amestecat cu emotii si amintiri. - Vogue   Aveti un mentor sau o sursa de inspiratie cand creati?
Persoana care m-a inspirat cel mai mult, dintotdeauna, a fost Bob Dylan. Ii admir geniul si modul in care isi exprima stranietatile inimii. E capabil sa capteze stari emotionale bogate si amintiri, ceea ce incerc si eu sa fac cu parfumurile mele. Consider ca instrumentele cele mai importante pentru intelegerea lumii sunt propriile mele simturi si sentimente, care sunt atat de puternice, incat singurul aliat cu care le pot captura si fixa este parfumul. Cealalta mare inspiratie a mea este minunea esentelor naturale. Am avut fericirea sa petrec lungi perioade de timp cautandu-le prin toata lumea. Cand am o esenta in mana sunt intotdeauna preocupata cum sa ii dau viata in universul unui parfum si cum sa reusesc sa ii inteleg toate esentele pe care, la randul ei, le dezvaluie... Iubesc toata gama de mirosuri, de la ce duhneste ingrozitor pana la arome divine, cu tot ce exista intre ele. Ma intriga, ma inspira, ma fascineaza si ma umplu de fiori. Imi place sa tin in mana toate esentele care au fost folosite vreodata, de la inceputurile istoriei si din orice cultura a lumii.   Care e filozofia dumneavoastra despre utilizarea ingredientelor naturale fata de cele sintetice?
Nu am neaparat o filozofie a ingredientelor naturale, pentru ca sunt interesata mai curand de talentul parfumierului decat de paleta aleasa. Sunt profund impresionata de esentele naturale, in timp ce materiile sintetice nu au nici un farmec pentru mine. Exista o textura si o forma a aromelor naturale fascinante, care imi dau senzatia ca sunt capabila sa patrund pana in adancul lor, ca sa le vad din interior. Marturisesc ca istoria lor impletita cu istoria omenirii, jur-imprejurul planetei, ma emotioneaza.   E vorba numai de talent sau si de o educatie autodidacta?
Eu sunt o autodidacta. Am o colectie de doua sute de carti despre parfumuri, de la inceputul secolului XX, pe care le-am studiat in amanunt ani de zile, dar cei mai buni profesori imi sunt esentele insele. Manualul meu preferat precizeaza vocabularul specific, elementele de baza ale intensitatii relative, aspectele importante ale intregii formule si o intelegere profunda despre cum se realizeaza notele olfactive de varf , cele medii si cele de baza. Si apoi texturile, mirosurile si intensitatile care creeaza diferentele dintre aceste note. Fiecare parfum creat de mine se dezvolta in jurul rezolvarii relatiei dintre design si captarea memoriei emotionale. De obicei pornesc de la o pereche de esente care imi atrag atentia si de la ea construiesc parfumul. Cum in gradina mea cresc trandafiri de foarte multi ani, sunt fascinata de frumusetea lor si de varietatea infinita a aromelor. Si este o adevarata initiere sa ma plimb printre ei, lasandu-le parfumul sa se amestece in mine. Si astfel se naste trandafirul ametitor din mintea mea, creat din buchetul si culorile gradinii - rosu, rubiniu, carmin, roz fanat, mov, alb pur, galben-canar sau portocaliu-optimist. - interviu acordat pentru Australian Perfume Junkies  

Pe aceeași temă

Mandy Aftel

Élisabeth De Feydeau

Regine Pernoud

Cinghiz Abdullaev

Mandy Aftel