Istoria Chinei si a civilizatiei chineze
Descriere
Istoria Chinei şi a civilizaţiei chineze. România şi China reprezintă prima lucrare de acest gen care apare în peisajul editorial românesc, sub egida Fundaţiei Europene Titulescu, într-o superbă haină de gală oferită de Editura Uranus din Bucureşti, în preajma aniversării a şaizeci de ani de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze şi de la stabilirea relaţiilor diplomatice depline româno-chineze, la nivel de ambasadă.
Cartea este, totodată, prima publicaţie enciclopedică despre China şi relaţiile ei cu România, elaborată de un autor român.
Este vorba de doctorul în istorie, Ion Buzatu, sinolog cu experienţă diplomatică îndelungată, licenţiat al Universităţii din Beijing, pasionat de istoria Chinei, vorbitor de limbă chineză şi cunoscător al zonei Asiei de Sud-Est, autor al mai multor lucrări în domeniu.
Aş dori ca prezentul demers editorial să constituie un omagiu adresat Chinei şi poporului chinez, unei istorii uriaşe şi unei experienţe umane exemplare.
Am avut şansa să cunosc China şi fenomenul chinez timp de câteva decenii, în diverse ipostaze, particulare sau oficiale, şi mi-am dat seama că pe orice portiţă ai intra în această realitate, fie ea istorică, socială, culturală, economică sau alta, nu poţi s-o judeci cu măsurile obişnuite. Te refuză şi te obligă să-i foloseşti propriile măsuri. Aici funcţionează alte legi.
Mutatis mutandis, am putea spune că una dintre ele este legea numerelor mari. Să luăm câteva exemple, la întâmplare, dintr-o ofertă absolut fabuloasă:-China actuală se întinde pe o suprafaţă de 9,6 milioane kilometri pătraţi, adică 6,4% din suprafaţa planetei (fiind a doua ca mărime) şi numără un miliard trei sute de milioane locuitori, ceea ce reprezintă o cincime din populaţia Pământului. Evident, este cap de listă.-China, Împărăţia din mijlocul lumii, are o istorie atestată de peste 4000 ani, din care 3600 ani de istorie scrisă. Până în 1911, s-au perindat la domnie peste 300 împăraţi din aproape 40 dinastii.-Epoca feudală la chinezi începe cu circa 200 ani înainte de Hristos (ca să folosim un reper curent), cu un avans de un mileniu faţă de Europa.-Sistemul ereditar de succesiune, indiferent de etnia împăraţilor şi de vicisitudinile istorice, a durat în China aproape 4000 de ani (până în 1911 când a fost înregistrat ultimul împărat).-Nicio altă ţară din lume nu are un asemenea palmares, care explică probabil, longevitatea şi continuitatea statală chineză.-După această dată, China a fost condusă de 20 de preşedinţi şi 12 şefi de stat.-Aportul chinez la patrimoniul cultural universal stă, de asemenea, sub semnul colosalului. Am putea enumera: primul calendar, primul ceas astrologic, porţelanul, hârtia, tiparul, busola, seismograful.