Cartea scrierii caligrafice chineze - Li Shenghong, Liu Zheng

Cartea scrierii caligrafice chineze - Li Shenghong, Liu Zheng

Descriere

Caligrafia chineza este o creatie artistica cu pensula, cerneala si hartie ca materiale principale. Este un simbol unic, caracterizat de ritmul PENSULEI si al cernelii, care se integreaza in atitudinea fata de natura, societate si viata, aratand modul de gandire, personalitatea si temperamentul chinezilor si transmitand in acelasi timp informatii.
  Caligrafia chineza si caracterele sunt inseparabile una de celelalte. In procesul de formare si dezvoltare a caracterelor, caligrafia a transformat hieroglifele initiale in caractere simbolice, cu trasari de pensula clare, linii fluide si structuri standard, care au reflectat dezvoltarea continua a societatii si a civilizatiei chineze. In plus, caracterele ofera o platforma interactiva pentru toate tipurile de scriere, stiluri si scoli de caligrafie ca unitate principala, punand bazele dezvoltarii constante si inovatiei in caligrafie. Deci, ele sunt complementare unele celorlalte, aducand o mare contributie la mostenirea si raspandirea splendidei culturi chineze si au devenit o arta cu caracteristici etnice chineze.
Fragment din volumul "Cartea scrierii caligrafice chineze" de Li Shenghong si Liu Zheng:

"Hartia este una dintre cele patru mari inventii ale Chinei antice. Cai Lun, un chinez care a trait in vremea Dinastiei Han Rasaritene, este considerat inventatorul hartiei, potrivit Hou Han Shu („Cartea Dinastiei Han Tarzii”), o cunoscuta lucrare istorica. De la inceputul secolului XX, s-au dezgropat din siturile arheologice numeroase tipuri de hartie produsa in vremea Dinastiei Han Apusene (202 i.Hr.-8 d.Hr.). In 1986, o harta facuta in primii ani ai Dinastiei Han Apusene a fost scoasa la lumina dintr-un mormant Han din Fangmatan, Orasul Tianshui, Provincia Gansu. Tratata la fel ca si hartia din perioadele anterioare, aceasta era fina si moale. In perioada octombrie 1990 – septembrie 1992, au fost descoperite peste 460 de bucati de hartie de canepa din perioada antica. Pe unele dintre aceste bucati inca erau vizibile unele caractere. De atunci, acela a devenit locul in care a fost descoperita cea mai veche hartie din istoria arheologiei chineze. Potrivit descoperirilor arheologice din secolul al XXlea, arheologii chinezi spun ca hartia facuta din fibre de canepa a fost inventata inaintea hartiei facute de Cai Lun. Cu avansarea sapaturilor arheologice si cercetarilor facute de-a lungul Drumului Matasii, in cazul mai multor ruine si morminte gasite in provincii precum Shanxi, Gansu si Xinjiang, toate bucatile de hartie antica dezgropate apartineau unor perioade istorice diferite ale Dinastiei Han: „Toate bucatile de hartie antica descoperite acolo sunt mai vechi decat hartia lui Cai Lun si, in plus, poarta caractere scrise cu cerneala chinezeasca. Deci nu exista niciun dubiu cu privire la faptul ca hartia aparuse deja in vremea Dinastiei Han Apusene.
Mai mult chiar, hartia fusese deja folosita pentru a impacheta, scrie si picta. Si asta se intampla cu 200 sau chiar 300 de ani inainte sa apara hartia lui Cai Lun.” Conform legendei, Kong Dan, un discipol al lui Cai Lun, si-a castigat traiul fabricand hartie dupa moartea acestuia din urma. Pentru a lasa urmasilor un portret al lui Cai Lun, dupa ce a facut mai multe experimente, Kong Dan a folosit lemnul de sambovina pentru a obtine un tip special de hartie. Astfel a aparut hartia Xuan – cea mai populara hartie."

Pe aceeași temă