Echipamente si sisteme hidropneumatice de comanda pentru aeronave. Indrumar de laborator, Liviu Dinca, Jenica Ileana Corcau

Echipamente si sisteme hidropneumatice de comanda pentru aeronave. Indrumar de laborator, Liviu Dinca, Jenica Ileana Corcau

An publicare
2013
Nr. Pagini
228
ISBN
9786061407057

Descriere

Echipamente si sisteme hidropneumatice de comanda pentru aeronave. Indrumar de laborator

Indrumarul de laborator de fata se adreseaza studentilor de la specializarea Echipamente si Instalatii de aviatie in special, dar si studentilor altor specializari tehnice, mai ales din cadrul profilului mecanic. Este conceput ca o lucrare riguroasa, care sa ofere studentilor cat mai multe informatii cu caracter practic in domeniul complex al sistemelor hidropneumatice de la bordul aeronavelor. Sunt prezentate, prin intermediul lucrarilor de laborator, atat sisteme hidraulice si pneumatice aflate in exploatare la bordul aeronavelor, cat si cateva echipamente importante de la bordul aeronavelor, cum ar fi servovalvele si servoactuatoarele hidraulice.
Desi nu apare in mod explicit, indrumarul de laborator se structureaza in doua parti. Prima parte este dedicata studiului sistemelor hidraulice si pneumatice de la bordul aeronavelor MIG 21, AN 24, IAR 93 si ATR 42. Sunt descrise in detaliu sistemele hidraulice si pneumatice de la bordul acestor aeronave si pentru aeronavele MIG 21 si AN 24, studentii pot urmari in laborator functionarea acestor sisteme.
Partea a doua, este dedicata studiului experimental al servovalvelor si servoactuatoarelor hidraulice, utilizand bancuri de testare realizate prin autodotare in laboratorul de Echipamente si Sisteme Hidropneumatice de Bord al Facultatii de Inginerie Electrica. Este abordata aceasta ordine, pentru a permite studentilor sa dobandeasca mai intai la curs cunostintele legate de aceste echipamente si apoi sa le utilizeze in laborator. Efectuarea lucrarilor de laborator din aceasta a doua parte presupune utilizarea de echipamente moderne de achizitie si prelucrare a datelor. In acest fel se ofera o noua perspectiva studentilor asupra sistemelor si echipamentelor hidropneumatice, aceea a interactiunii dintre aceste sisteme si sistemele moderne de calcul. Consideram ca aceasta perspectiva este foarte utila studentilor intrucat la bordul aeronavelor moderne sistemele hidropneumatice de actionare sunt comandate de catre computerele de bord.
In scopul asimilarii cunostintelor de catre studenti, modul de prezentare s-a vrut a fi cat mai clar si concis, utilizand experienta stiin didactica a autorilor.
Consideram lucrarea de fata ca fiind un sprijin important in pregatirea de specialitate a studentilor specializarii Echipamente si Instalatii de aviatie.
Autorii tin sa multumeasca domnilor prof. dr. ing. Eugen BOBASU, decanul Facultatii de Automatica, Calculatoare si Electronica, prof. dr. ing. Adrian Mihail STOICA de la Facultatea de Inginerie Aerospatiala a Universitatii "Politehnica " Bucuresti precum si conf. dr. ing. Alexandru Nicolae TUDOSIE de la Facultatea de Inginerie Electrica, pentru aprecierile si sugestiile exprimate in legatura cu modul de redactare si continutul acestui indrumar de laborator. - Autorii   

Pe aceeași temă