Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet 1865
Descriere
Bucataria romana - Carte coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet 1865 de Christ Ionnin editie ingrijita si adnotata de Simona Lazar este prima reeditare a unei carti cu retete din 1865, singurul volum culinar publicat in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Cartea beneficiaza de peste 200 de note de subsol, prefata, studiu introductiv, tabel de masuri. Este prima carte care foloseste terminologia bucatarie romana, dar contine si preparate din retetarul universal. Este singura carte de bucate noua care s-a tiparit in Principatele Romane in epoca lui Cuza si, chiar daca nu toate retetele din cuprinsul sau sunt neaose, cel putin ii datoram autorului, Christ Ionnin, aceasta asociere salutara de cuvinte. Bucataria romana, carte coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet (Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci. Typographia Stephan Rassidescu, 1865) are meritul de a alatura retetelor straine, culese de prin carti, si cateva retete romanesti, unele de tip zahana, specifice mahalalelor bucurestene din secolul al XIX-lea. Desi promisese in prefata noi si noi editii, autorul s-a oprit la una. Dupa 153 de ani, in 2018, editura GastroArt face gestul de a readuce la lumina cartea care a pus in brazda samanta constiintei gastronomice nationale. - Simona Lazar Titlul atrage atentia prin aceasta pretentie de autenticitate in ale bucatariei, legand diferite feluri de bucate de o oarecare specificitate locala. Citind insa carticica, observi ca lucrurile sunt destul de amestecate si ca bucataria romana de la 1865 este mai degraba una "universala", specifica unei Europe de la acea epoca. - Constanta Vintila-Ghitulescu