Paranoia

Paranoia

Editura
An publicare
2014
Nr. Pagini
180
ISBN
9786067190649

Descriere

Un sfert dintre noi, spun statisticile, suntem bântuiţi frecvent de idei paranoice. Dar ce este de fapt paranoia şi cât de periculoasă poate fi? Ce mecanisme psihice stau la baza „teoriilor conspiraţiei" şi „delirurilor de persecuţie"? Şi cum putem stăvili această suspiciune generalizată? Psihologul britanic Daniel Freeman împreună cu fratele său, jurnalistul Jason Freeman, demistifică „spectrul" manifestărilor paranoice, considerându-l la fel de subtil şi de atotprezent precum depresia. Bazându-se pe cercetări de ultimă oră şi pe experimente proprii (simulări virtuale ale unor situaţii cotidiene), autorii cred că paranoia este în creştere din cauza stresului ridicat, a izolării sociale şi a schimbărilor neîncetate din mediul urban. De asemenea, cartea propune soluţii pentru prevenirea suspiciunii paranoice, mergând de la măsuri globale (scăderea inegalităţilor sociale) până la intervenţii specifice de tip psihoterapeutic. Am putea râde la ideea că aselenizarea a fost o păcăleală sau că MI5 a asasinat o pe Prinţesa de Wales. Dar asta nu înseamnă că nu suntem înclinaţi să avem propriile noastre suspiciuni.
Autorii Cartea este o analiză captivantă, dinamică şi lămuritoare a uneia dintre temele definitorii ale epocii noastre. -- Aaron T. Beck, autorul cărţii Iubirea nu este de ajuns (Trei, 2012)
Daniel Freeman este profesor de psihologie clinică la Departamentul de Psihiatrie al Universităţii din Oxford. Jason Freeman este jurnalist şi coautor al cărţii Overcoming Paranoid and Suspicious Thoughts (2006).
 

Pe aceeași temă

Daniel Freeman

Daniel Freeman

Daniel Freeman

Daniel Freedman