Despre educatie


Autor:
Etichete:
Editura:

An Aparitie:
2015
Nr Pagini:
288
ISBN:
2000000800875
BDCID:
00369028

Descriere

„Aceasta imitare a ceea ce este considerat ca ar trebui sa fim naste frica", sustine Krishnamurti. Iar aceste cuvinte ale autorului poarta in sine naturaletea oricarui adevar intrigant. De ce imitam, cum imitam si, mai ales, ce provoaca in noi aceasta imitare in numele unui ideal, in numele lui acel „cum ar trebui sa fim"? Poate omul sa fie liber in fata unei asemenea conditionari? In definitiv, aceasta este cea mai mare dorinta a oricarei fiintei umane.


Educatia este cea care ar trebui sa-i ofere tanarului capacitatea de a percepe esentialul („ceea ce este"), ar trebui sa-i confere libertatea de a trai intr-o lume pe care s-o creeze el insusi. Insa, in masura in care cresterea saraciei, criza ecologica, izbucnirea tot mai multor razboaie sunt realitati ale societatii contemporane, inseamna ca educatia, asa cum este ea perceputa astazi, a dat gres. Krishnamurti propune un nou sistem, non-ierarhic si non-competitiv, in care elevul si profesorul se bazeaza pe comunicare, problematizare si indoiala. Aceste trei activitati ale mintii instituie inteligenta, o facultate a spiritului capabila sa armonizeze cunoasterea, luciditatea critica si refuzul de a accepta orice autoritate.

Adresat atat profesorilor, cat si elevilor, parintilor si oricarei persoane interesate de educatie, volumul de fata este, in fapt, o dezbatere amicala intre Krishnamurti si cititor. Fara a avea pretentia de a-i impune ceva partenerului de discutie, autorul isi sustine „observarea lucida" folosindu-se de toate calitatile maieuticii. Nu este o exagerare. Doua dintre cele trei parti ale cartii sunt prelegeri-dezbatere sustinute de Krishnamurti in fata elevilor si a profesorilor. Cea de-a treia reprezinta o foarte interesanta punere in relatie a educatiei cu viata insasi, alaturare extrem de fireasca din moment ce educatia este cea care ar trebui sa-l pregateasca pe copil pentru caruselul vietii si pe omul matur pentru evitarea conflictului interior deoarece acesta, „proiectat in afara, devine mondial".

Vasile Mihalache

Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© 2000 - 2020 bundecitit.ro - Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.
Parteneri: Zippit