Criminalul palid

Criminalul palid

Editura
An publicare
2017
Nr. Pagini
240
ISBN
2000000917252
Categorii

Descriere

"Criminalul palid" își face intrarea în psihologie mulțumită lui Freud, primul teoretician care valorizează această inspirată sintagmă forjată de Nietzsche în Așa grăit-a Zarathustra. Pentru Freud, "criminalii palizi" sunt cei care comit acte criminale dintr-o profundă vinovăție inconștientă. Pornind de aici, psihanalistul irlandez Stephen J. Costello construiește o viziune integratoare asupra tipologiei și motivațiilor "criminalui palid" sau nevrotic, aflat în vădită opoziție cu așa-numitul "criminal stacojiu" sau psihotic. Cartea alătură pentru prima oară reflecțiile asupra acestui subiect ale lui Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Melanie Klein, Donald Winnicott și Jaques Lacan, incluzând și contribuțiile psihiatriei clasice și evoluționiste, cu un accent aparte asupra rolului mediului familial în prefigurarea "criminalului palid".
Rezultatul este o ambițioasă teorie a criminalității și a resorturilor sale inconștiente. Cartea se adresează atât psihologilor și psihiatrilor, dar și specialiștilor din drept, securitate, siguranță și ordine publică.
Stephen J. Costello, psihanalist și logoterapeut irlandez, a predat la Trinity College din Dublin. A scris cărți despre psihanaliza religiei și psihologia minciunii.

Pe aceeași temă