Pasi in umbra dreptului

0 ( 0 )
AUTOR:
AN EDIȚIE:
NR PAGINI:
640
ISBN:
9786063905667
BDCID:
00329062
Imaginea și intreaga tradiție culturala a Statuii Justiției este un simbol universal și o reprezinta pe zeița din mitologia greaca Thetis, zeița dreptații considerata personificarea ordinii naturale, stabilita prin legea divina, precum și a dreptații divine (in mitologia romana – Justiția). Zeița Thetis este in cele mai multe imagini (actuale sau mai vechi) reprezentata de o femeie grațioasa, dar severa, legata la ochi cu o eșarfa, ținand intr-o mana o balanța, iar in cealalta o sabie. In interpretarea istorica eșarfa arata ca dreptatea trebuie sa se faca cu imparțialitate, balanța ar cantari toate probele și ar arata in condiții de aceeași imparțialitate unde este dreptatea, iar sabia vrea sa insemne executarea hotararii pronunțate in urma judecații.
Thetis a fost una dintre soțiile lui Zeus, fiind sfatuitoarea lui și locuind alaturi de el in Olimp, stapanind inclusiv arta prorocirii. A procreat impreuna cu Zeus pe cele trei ursitoare, Moirele in mitologia greaca (care erau femei batrane și urate, inflexibile și severe și,... la nașterea fiecarui om, ele apareau torcand, masurand și taind firul vieții. Destinul stabilit de Moire nu putea fi schimbat), Parce in mitologia romana și Norme in mitologia nordica, cele trei Norme fiind: Eunomia – Disciplina, care era și zeița ordinii și conduitei corecte, Dike – Justiția, dreptatea, și Irene – Pacea. De asemenea, Thetis este mama celor trei Horae, divinitați ce vegheau asupra ordinii in natura și societate și asupra anotimpurilor, și tot Thetis este cea care le-a conceput pe cele trei Themeide, nimfe care aveau darul profeției și pastrau lucrurile zeilor.
Interpretarea moderna a fost data de profesorul I. Deleanu referitoare la Statuia Justiției care o considera pe aceasta ca fiind zeița simbol a Justiției, avand o sabie ce reprezinta in fapt puterea coercitiva a unui Tribunal și o balanța reprezentand un standard obiectiv prin care sunt cantarite solicitarile (acțiuni, cereri, plangeri – depuse) și legata la ochi, indicand faptul ca Justiția ar trebuie sa fie imparțiala și obiectiva, fara teama și favoruri și fara sa țina cont de bani, bogație, avere, putere, demnitați sau identitate.

Carti Drept Carti Drept și Legislație Carti Juridice Carti Legislatie Carti Alte Materii Carti Non Fictiune Carti Universitara

Comandă Cartea

Termeni și Condiții
Contact
Despre
© 2000 - 2022 bundecitit.ro - Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.
Parteneri: Zippit