Strainii in Romania - Ioan Chelaru, Ana-Luisa Chelaru

0 ( 0 )
AN EDIȚIE:
NR PAGINI:
500
ISBN:
9786066738040
BDCID:
00322118
Schimbarile profunde intervenite in Romania in ultimii 25 de ani au generat initierea si desfasurarea unui amplu proces de reconsiderare si valorificare a bunelor traditii romanesti antebelice pe planul drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si, in acest context, pe planul drepturilor si libertatilor recunoscute strainilor in Romania. Domeniul prezentei lucrari, subsumat sub titlul „Strainii in Romania. Regim juridic” se refera evident la regimul juridic al strainilor in Romania, fiind cuprins intr-una dintre cele mai spectaculoase ramuri ale stiintei dreptului – Dreptul international privat –, domeniu in care regula o face exceptia.

Cititorii lucrarii Strainii in Romania - Regim juridic vor descoperi o tratare explicita si, deseori, directa a dreptului pozitiv, atunci cand se pune problema „regimului juridic al strainilor” in acele posibile situatii in care survine elementul de extraneitate sau, in exprimare academica, „cand o relatie privata internationala are legatura cu mai multe sisteme de drept nationale”. In speranta unei cat mai largi accesibilitati a cartii, autorii au efectuat o abordare concisa, structurata pe sectiuni, al caror titlu sa rezume principalele subiecte analizate in cadrul domeniului abordat. Subiectul, suficient de delicat in prezent, este analizat cu echidistanta, tinand cont si de implicarea din ce in ce mai masiva in sistemul de drept unitar national romanesc a normelor de drept comunitar european: strainii de la ignorare la privilegiu; strainii ca variabila intre doua tipuri de discriminari, unele in sens pozitiv, altele in sens restrictiv; strainii ca problema tinand de politica de stat, dar si de domeniul juridic; strainii ca domeniu al concesiilor reciproce intre state, ca subiect de divergente internationale ori ca parte a populatiei unui stat, cetateni de onoare sau apatrizi, expulzati sau investitori; strainii ca avocati ai cetatenilor unui stat, strainii ca viitori proprietari de pamanturi, strainii intre drepturi si restrictii, strainii intr-o Romanie europeana.

Lucrarea autorilor Ioan Chelaru şi Ana Luisa Chelaru, intitulată „Străinii în România Regim juridic", a fost elaborată în contextul în care relaţiile private intemaţionale din ce în ce mai extinse şi complicate implică în mod necesar existenţa unor reglementări specifice (interne şi internaţionale), menite să asigure, măcar în parte, spaţiul de libertate, securitate şi justiţie în acest complex domeniu. Ea reprezintă o noutate în peisajul preocupărilor pe care specialiştii români în dreptul internaţional privat, şi nu numai, le au, mai ales în ultimii ani. Circumscrisă atât ca titlu, cât şi în ceea ce priveşte conţinutul regimului juridic al străinilor in România, cartea prezintă, dezvoltă şi comentează, de multe ori, în mod inedit, aproape în iotalitate, normele de drept care reglementează actele şi faptele juridice ale străinilor, persoane fizice sau persoane juridice, în România.

Carti Drept Carti Juridica

Comandă Cartea

Termeni și Condiții
Contact
Despre
© 2000 - 2022 bundecitit.ro - Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.
Parteneri: Zippit