Trandafirul. Valente dietetice si terapeutice
Descriere
O carte despre valentele curative ale diferitelor specii de trandafiri, impreuna cu indicatiile terapeutice si dietetice specifice in diverse tipuri de afectiuni. Apa de trandafiri si reteta prepararii acesteia a fost mentionata pe tablitele asiriene vechi de peste 4000 de ani. Intre secolele XVII si XII i. Hr., anatolienii au reusit sa confectioneze primele "medicamente" din istorie folosind petale de trandafir proaspete, batute si frecate cu zahar ce erau apoi modelate in palma pentru a fi inghitite mai usor. In medicina traditionala ayurvedica trandafirii erau folositi in special pentru prepararea tonicelor cardiace sau pentru oprirea hemoragiilor externe sau interne. Potrivit scrierilor filosofului Confucius, trandafirii erau extrem de pretuiti de imparat, gradinile castelului sau fiind pline de trandafiri iar bibliotecile regale contineau peste 600 de volume dedicate cultivarii si utilizarii trandafirului. Naturalistul roman Plinius cel Batran a descris in jurul anilor 50 d. Hr proprietatile trandafirilor precizand ca acestia au un gust usor astringent si sunt indicati pentru a trata afectiuni gastrice, ginecologice, stomatite, gingivite si amigdalite. Totodata, el recomanda florile in amestec cu otet pentru a opri sangerarile, semintele pentru a calma durerile de dinti si parfumul pentru a limpezi mintea. Studiile de biochimie si farmacognozie moderne efectuate pe diferite specii de trandafiri aduc o serie de dovezi stiintifice ce confirma valentele terapeutice ale acestor plante, deschizand astfel noi posibilitati si alternative de tratament(...). Plecand de la aceste considerente, am dorit ca prin lucrarea de fata sa readuc in atentia specialistilor in domeniu, cat si publicului larg, valentele curative ale diferitelor specii de trandafiri, impreuna cu indicatiile terapeutice si dietetice specifice in diverse tipuri de afectiuni. Autorul.