Paideia vol. I

Paideia vol. I

Editura
An publicare
2019
Nr. Pagini
450
ISBN
9786067483130

Descriere

Prezint publicului o operă de cercetare istorică ce îşi fixează o sarcină la care nimeni nu s-a mai încumetat până acum: de a face din paideia, formarea omului grec, obiectul unei noi priviri de ansamblu asupra elinismului. Chiar dacă prezentarea statului şi a societăţii, a literaturii, religiei sau filosofiei grecilor a fost întreprinsă în repetate rânduri, se pare că până astăzi nu s-a făcut încă încercarea de a explica interacţiunea procesului istoric de formare a omului grec cu construcţia spirituală a imaginii ideale despre om la greci. Dar nu întâmplător m-am consacrat acestui subiect, şi nu pentru că nu fusese tratat încă, ci fiind convins că de această mare problemă spirituală şi istorică atârnă înţelegerea acelei creativităţi educative cu totul singulare de la care emană influenţa nepieritoare a grecilor de-a lungul secolelor.
Volumul întâi cuprinde principiile, evoluţia şi criza formării personalităţii greceşti în epoca omului eroic şi a celui politic, adică în perioada arhaică şi clasică a poporului grec. El se termină cu prăbuşirea imperiului atenian. Volumul al doilea va prezenta restaurarea spirituală din epoca lui Platon, lupta ei pentru stat şi formarea personalităţii şi transformarea culturii greceşti într-un imperiu mondial. Îmi mai propun să arăt apoi forma în care Roma şi Antichitatea creştină au fost antrenate în procesul de formare a personalităţii, proces a cărui origine se află în Grecia.
Expunerea mea nu se adresează numai erudiţilor, ci tuturor celor care, în lupta acestei epoci pentru salvarea culturii noastre milenare, caută să reintre în contact cu spiritul Greciei antice. Deseori mi-a fost greu să găsesc un echilibru între dorinţa de a oferi o privire istorică de ansamblu şi necesitatea imperioasă a penetrării mai aprofundate, într-o manieră nouă, a materiei complexe, într-o cercetare individualizată exactă a tuturor domeniilor tratate în această carte. Cercetarea Antichităţii din perspectiva acestei cărţi mi-a scos în cale o mulţime de probleme noi, care au format timp de zece ani punctul central al activităţii mele didactice şi de cercetare. De dragul ansamblului, am renunţat la publicarea tuturor rezultatelor în forma unor volume separate, care ar fi dat operei mele proporţii excesive. Fundamentarea concepţiilor mele trebuie căutată mai cu seamă în opera însăşi, căci ea porneşte în fiecare caz direct de la interpretarea textelor originale şi prezintă faptele într-un context în care devin explicite prin ele însele. Pasajele citate din autorii antici sunt indicate în subsol, ca şi literatura strict necesară, în primul rând aceea care se referă nemijlocit la probleme de istoria culturii. Acolo unde a fost indispensabilă o expunere mai detaliată, n-am putut desigur decât rareori să o fac în forma obişnuitelor note. De aceea am publicat pe de o parte acest fragment al operei mele în avans, ca cercetări izolate la care mă refer aici pe scurt, printr-o trimitere, iar pe de altă parte există unele care urmează să fie publicate. Toate lucrările izolate şi această carte formează împreună un întreg, un mecanism în care se angrenează permanent şi reciproc.

Pe aceeași temă

Werner Jaeger