Voi nu sunteti din lume

Voi nu sunteti din lume

Editura
An publicare
2018
Nr. Pagini
290
ISBN
9786067332629
Categorii

Descriere

"Voi nu sunteti din lume". Istoria Mohahismului rasaritean (sec. IV-VII) 

Cartea de fata constituie o calatorie deopotriva istorica si spirituala in lumea marilor centre monahale crestine de la sfarsitul Antichitatii tarzii. Scrisa cu deosebita acribie stiintifica si dragoste pentru adevarul istoric, lucrarea supune unei evaluari critice, in acord cu cercetarea stiintifica actuala, asertiuni transmise nereflectat de-a lungul timpului privitoare la geneza, genealogia si raspandirea traditiei ascetice si monahale crestine in spatiul mediteranean.

Plecand de la monahismul egiptean si palestinian, care dupa formularea lui Derwas Chitty au transformat „pustia intr-o cetate", Daniel Lemeni ne conduce pe un itinerariu fascinant, descris intr-un stil deconcertant si inspirator, prin patria stilitilor sirieni pana in Capadocia, cu monahismul sau basilian deschis spre lume, ajungand in cele din urma in capitala Imperiului Bizantin, transformat in secolul al VI-lea intr-o ampla retea de monahi si manastari, cu angajare teologica, sociala si filantropica. Aceasta noua forma de monahism constantinopolitan a condus in chip paradoxal la inversarea paradigmei initiale, anume transformarea "orasului intr-o pustie".

Avand in vedere ampla sinteza realizata. de Daniel Lemeni asupra istoriei monahismului timpuriu, o contributie mai mult decat binevenita in spatiul teologiei romanesti, cred ca lucrarea de fata are multe de oferit tuturor celor interesati de spiritualitatea ascetica, rasariteana. - Pr. Prof. Dr. Daniel BENGA, Institutul de Teologie Ortodoxa al Universitatii "Ludwig-Maximilian" din Miinchen.   

Pe aceeași temă

Daniel Lemeni