Drumul carbunelui
Descriere
Drumul carbunelui. O descriere turistica a liniei ferate Oravita - Anina
Cui se adreseaza volumul pe care il aveti acum in mana? Raspunsul e simplu: celor carora le place sa bata Banatul cu pasul sau cu... trenul, celor care nu pregeta sa adaste apusul, uitati pe un colt de munte, nu in cele din urma - celor care vor sa afle aspecte inedite din vremea de pionierat a industriei banatene, culese si pritocite de autor, aspecte - desigur - inexistente pe wikipedia... intr-un cuvant, e o lucrare scrisa cu rigoare si suflet, destinata tuturor celor care iubesc Banatul si trecutul lui.
"Oficial", cartea se prezinta ca un ghid (dar e mai mult decat atat!) al... celui care se vrea ghid, dar si al celor care vor sa stie cat mai multe despre o zona de o frumusete deosebita, strabatuta, incet, de un tren special (e vorba, desigur, de ruta Oravita - Anina), care se incapataneaza sa supravietuiasca in pofida falimentelor din minerit si a dezinteresului cvasi-generalizat in ce priveste traditia si istoria (cu atat mai mult cea industriala) in capitalismul original al anilor post-decembristi.
Veti citi istoria fulminanta a StEG-ului, exemplu de marire si decadere, veti afla cum s-a dezvoltat mineritul in zona, plecand de la patania unui porcar istet, nu in ultimul rand, veti admira penelul inginerului descriind cu placere (e in elementul lui, nu?) povestea locomotivelor de pe vechea cale ferata care s-a nascut pentru a deservi Drumul carbunelui.
La final, veti descoperi cu satisfactie o explicatie a istoriei zbuciumate a locului, integrata in contextul politico-economic si cultural al Europei acelor vremi... - Ovidiu Forai