Puterea semnificației. Clădește-ți o viață care merită trăită
Descriere
Puterea semnificatiei. Cladeste-ti o viata care merita traita
O carte profunda... Subliniind puterea legaturilor sufletesti, autoarea il asigura pe cititor ca descoperirea semnificatiei nu e rezultatul vreunei „mari revelatii“, ci mai degraba al micilor gesturi si actiunilor modeste. - Kirkus Reviews Traim intr-o epoca obsedata de fericire, pe care insa ne e din ce in ce mai dificil s-o definim, desi o gasim, ca promisiune, aproape pretutindeni. Tot paradoxal este ca suntem tot mai deprimati, mai obositi, mai derutati – suntem mai nefericiti. Multi dintre noi am uitat ca sentimentul de implinire si cel de multumire nu vin atat din faptul de a ne simti bine, ci din cel de a-i face pe ceilalti sa se simta bine, nu din a acumula, ci din a darui.
Emily Esfahani Smith reia acest adevar fundamental si il argumenteaza de-a lungul unui demers in care impleteste cele mai recente descoperiri din psihologie, literatura, istorie, stiintele sociale cu propria experienta, incepand din copilarie. Toate acestea, intr-un stil accesibil marelui public, incitant, comparabil cu al celor mai talentati povestitori.
Emily Esfahani Smith este o autoare care, pornind de la psihologie, filosofie si literatura universala, scrie despre experienta umana – de ce suntem in felul in care suntem si cum putem descoperi farmecul si sensul existentei intro lume plina de suferinta. O parte dintre textele ei au aparut in publicatii precum Wall Street Journal, The New York Times, The Atlantic si Time. In acelasi timp, este cadru didactic, indrumator de psihologie pozitiva la Universitatea din Pennsylvania si editor al revistei publicate de Hoover Institution a Universitatii Stanford, unde conduce proiectul Ben Franklin Circles, un experiment prin care oamenii din comunitatile locale sunt ajutati sasi descopere sensul in viata.
Fragment din cartea "Puterea semnificatiei" de Emily Esfahani Smith
"Capacitatea de a descoperi un scop in sarcinile si munca de fiecare zi contribuie mult la construirea sensului in viata. Este vorba despre mentalitate. De exemplu, mentalitatea paznicului cu care a vorbit John F. Kennedy in 1962, la vizita lui la NASA. Cand a fost intrebat de Kennedy ce facea, angajatul a raspuns ca „da o mana de ajutor la trimiterea unui om pe Luna". Sau mentalitatea unui muncitor de la constructia de drumuri, care dirija circulatia pe o portiune de drum in reparatii, de pe o autostrada din Colorado, in urma cu cativa ani. El intorcea periodic placuta pe care era inscriptionat semnul „Stop" pe o fata si „incetineste" pe cealalta, stand in mijlocul drumului si indurand arsita soarelui. Cand un sofer l-a intrebat cum poate sa suporte o activitate atat de anosta, muncitorul i-a raspuns: „Am grija de siguranta oamenilor. Imi pasa de oamenii astia din spatele meu si am grija ca vietile lor sa fie in siguranta. Am grija si de siguranta ta si de a tuturor celor care se afla in masinile ce stau la coada in spatele autoturismului tau." Sau, un alt exemplu, mentalitatea unui proprietar de toneta cu mancare": in urma cu cativa ani, prietenul meu si-a comandat ceva de mancare la o toneta, insa imediat dupa aceea si-a dat seama ca isi uitase portofe-lul acasa. Proprietarul tonetei i-a spus: „Treaba mea nu e sa-ti iau banii. Treaba mea este sa-ti dau sa mananci" si i-a intins amicului meu portia de taco comandata."