Garibaldi intre mit si istorie

Garibaldi intre mit si istorie

Editura
An publicare
2008
Nr. Pagini
215
ISBN
9789735963910

Descriere

Cele doua secole trecute de la nasterea lui Garbaldi iradiaza in jurul figurii lui un mit care prin puterea de sugestie nu are, poate, pereche in istorie.
Universalitatii si semnificatiei acestui mit ca punct de referinta in intelegerea omului si in considerarea gestelor sale, cu speciala privire la Campania celor O Mie si a Armatei Meridionale in ansamblul careia se pune in valoare si participarea a o suta de voluntari romani, sau la cel mai vast proiect de actiune garibaldiana, de la Alpi la Dunare, avand ca baza Romania, ii este dedicata aceasta opera.
O intregeste o anexă documentara cu scrisori memorabile inedite, file din presa epocii si marturii rare, precum aceia care atestă vizita lui Garibaldi, navigator pe Marea Neagra, la Galati. Stefan Delureanu este cercetator al Risorgimentului Italian si al Miscării pentru Unitatea Europei. A publicat recent Mazzini şi romanii in Risorgimento (Paideia, 2006) şi Uniunea Europeana a Federalistilor si promotorii romani ai Europei Unite (Paideia, 2007). In pregatire cu titlul provizoriu Miscarea Democrat-Crestină pentru Europa Unita si aportul reprezentantilor exilului romanesc (1947-1965).

Pe aceeași temă

Stefan Delureanu