Clonarea umana, un soc al viitorului - Lee M. Silver
Descriere
Nu cu mult timp in urma, clona ovina Dolly era pe prima pagina a ziarelor de pe intregul mapamond, iar recent, Parlamentul Britanic a legiferat clonarea umana. Cat de multe stim despre aceasta descoperire uluitoare, care a revolutionat conceptele clasice ale evolutiei umane ? Care sunt consecintele ei, pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung ?
Cartea de fata raspunde la aceste intrebari, descriind o uimitoare si totusi extrem de reala lume noua, in care, prin selectia materialului genetic, vor fi eradicate boli, tare fizice, deficite de comportament, va fi ameliorat coeficientul de inteligenta, ba chiar va fi posibila orientarea spre o anumita profesie a copiilor, inainte ca acestia sa se fi nascut.
Nu poate fi ignorata, insa, nici cealalta fata a medaliei: accesibilitatea selectiva a oamenilor la avantajele acestei descoperiri, conditionata de considerente materiale. Astfel, populatia va ajunge sa fie impartita in doua categorii: clasa GenRich, patricienii, in care parintii pot programa profilul fizic, psihic si intelectual al copiilor inca inainte de a-i concepe, si clasa Naturali, plebeii, ale caror posibilitati materiale nu le vor permite, lor si urmasilor, decat o existenta de servitori ai celor dintii.
Prin clonare, ritmul evolutiei filogenetice a omului va deveni extrem de alert si nu este exclus ca, in viitorul apropiat, sa asistam la aparitia a doua specii umane, complet diferite, derivate din cea actuala. Chiar daca unii dintre noi nu doresc acest lucru, opunindu-i-se cu inversunare, este sigur ca aceasta minunata si, in acelasi timp, infricosatoare descoperire va avea un puternic impact asupra destinului omenirii.
Fragment din carte:
"VIATA-N-GENERAL
Inainte de a defini atributele asociate cu viata-in-general, trebuie sa evidentiez un aspect care nu trebuie sa fie prezent. Viata-in-general poate exista nu numai in absenta constientei, dar si in absenta oricarui tip de activitate neurologica. Exemple de viata-in-general abunda pe pamint si includ milioane de specii diferite de microbi, fungi si plante. Toate pot fi usor recunoscute ca fiind vii, deoarece sint compuse din unitati vii bine definite, numite celule, la care ne vom intoarce in capitolul urmator.
Este posibil sa gasim o definitie a vietii-in-general care sa poata fi generalizata la scara universului si care sa fie independenta de caracteristicile specifice ale biovietii de pe pamint? O definitie pe care am putea-o utiliza in cautarea formelor de viata pe alte planete? Sa incercam.
Mai intii, dupa cum am aratat, o cerinta absoluta pentru viata de orice tip este capacitatea de a utiliza energia in scopul mentinerii informatiei si structurii. Desi aceasta proprietate singura nu defineste viata, este clar ca viata nu poate exista in absenta ei.
In al doilea rind, entitatile vii au in general capacitatea de a se reproduce. Viata da nastere vietii. Exista, desigur, multe exceptii de la regula, cum ar fi hibridul steril dintre un cal si un magar, numit catir. De asemenea, unele forme mutante ale formelor simple de viata isi pot pierde capacitatea de reproducere. Dar, in timp ce multe fiinte vii individuale si-au pierdut capacitatea de reproducere, fiecare este totusi produs al reproducerii unui parinte sau unor parinti asemanatori. Astfel, viata-in-general este mai bine definita prin originea sa — din alte fiinte vii de acelasi fel — decit prin posibilitatile de viitor.
Este suficienta combinatia dintre reproducere si utilizarea energiei pentru a defini viata intr-un sens general? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, sa ne imaginam doua tipuri de entitati cu aceste proprietati pe care oamenii insisi le-ar putea construi. Ambele sint bazate pe computere, dar unul se concentreaza pe hardware, iar celalalt, pe software.
Versiunea hardware ar fi un robot sofisticat condus de computer, proiectat cu capacitatea de crea fara vreo asistenta umana copii exacte ale lui insusi din diferite materii prime. Daca in robot ar fi incorporate panouri solare, el nu ar fi nici macar dependent de o sursa de energie asigurata de oameni. Va produce copii exacte, care la rindul lor vor produce copii si mai exacte ale masinii originale, si asa mai departe, pina cind materialele necesare pentru producerea altor roboti nu ar mai fi disponibile. "