Bioetica si omul viitorului

Bioetica si omul viitorului

An publicare
2012
Nr. Pagini
ISBN
9789731414270
Categorii

Descriere

Aceasta lucrare, o ampla si bine documentata bibliografie internationala care variaza de la surse stiintifice la cele jurnalistice prezinta, asemenea unei intrigi complexe, un discurs care nu este obositor, din contra, este placut si in acela si timp profund. Tema aleasa este una categoric captivanta, noua, desi eterna: recunoasterea si tutelarea demnitatii umane.
Cu acest termen, de multe ori abuzat, se doreste rechemarea maretiei fiintei umane, a splendorii sale, a diferentei specifice. Acest mod de a fi se manifesta, printre altele, si in capacitatea de a privi mereu dincolo si de a ne indrepta in acea directie.
Dezvoltarea stiintifica si tehnologica sunt, de fapt, consecinta acestei dorinte: dorim si simtim ca putem depasi limitele si sa ne imbunatatim pe noi si pe celalalt. Dar pana unde putem ajunge?
Aceasta carte exploreaza cele mai recente inovatii in sectorul biomedical si deschide o fereastra spre viitor. Terapia si ingineria genetica, nanotehnologia, clonarea umana reproductiva si cea asa-zisa „terapeutica” sunt expuse de autor foarte clar pentru a-l conduce pe cititor inspre reflectia etica. Alaturi de aceste realitati, autorul exploreaza si sectoare ale stiintei care par rezervate fanteziei: crearea de cyborgi, realizarea de transplanturi care ne ranesc si ne modifica propria identitate, conceperea si purtarea unei sarcini fara a fi nevoie de un tata sau de o mama si de pantecele ei vital.
Ne aflam in fata unui pasaj evolutiv necesar? Trebuie sa fim noi insine autorii propriei noastre imbunatatiri printr-o selectie nenaturala?

Pe aceeași temă