Presedintii americani 1945-2004 - G.H. Bennett
Descriere
Istoria presedintilor Statelor Unite ale Americii din intervalul 1945-2004 reflecta in mod spectaculos evolutia celui mai influent imperiu din toate timpurile.
Cistigarea razboiului rece si, implicit, a statutului de lider planetar a reprezentat o incununare a eforturilor succesive ale presedintilor americani din perioada analizata. Chiar daca unele evenimente, precum razboiul din Vietnam, scandalul Watergate si afacerea Lewinsky au contribuit la o oarecare erodare a imaginii institutiei prezidentiale, in perceptia cetatenilor SUA si ai altor tari, un presedinte american este persoana cea mai puternica de pe glob.
Nu in ultimul rind, prosperitatea, democratia si libertatea de care se bucura cetatenii americani sint datorate modului in care presedintii prezentati in aceasta carte au gestionat destinele SUA.
Unica prin anvergura documentarii si prin indrazneala analizei, lucrarea "Presedintii americani 1945-2004" este o cercetare completa a fortelor vizibile si a secretelor Casei Albe.
Cu certitudine, aceasta carte va provoca dezbateri si va satisface interesul cititorilor privitor la istoria sincera a presedintilor americani.
Fragment din carte:
" Prima problema a pacii, cu care s-a confruntat Truman, a fost demobilizarea imediata. Aducerea tinerilor acasa era un gest de mare popularitate politica, dar reducea capacitatea Americii de a domina lumea postbelica. In anul 1950, efectivul armatei americane scazuse la 600.000 de la cele 12 milioane din timpul razboiului. dar, in acelasi timp in care armata americana isi reducea efectivul, angajamentele politicii externe ale SUA se extindeau, intrucat tensiunea dintre America si Rusia crescuse la sfarsitul anilor '40. O alta problema era creata de cresterea sentimentului de securitate pentru cei mai multi americani. Incheierea razboiului nu provocase o intoarcere la recesiune, datorita mai multor factori, printre care si Legea readaptarii militarilor din 1944, care a oferit 13 miliarde de dolari pentru a sprijini procesul de demobilizare. Desi Garson si Bailey au aratat ca “in primele zece zile ale pacii aproximativ doua milioane de oameni si-au pierdut locurile de munca si 640.000 au cerut ajutoare de somaj”(Garson si Bailey, 1990, p.39), dupa aceea economia s-a dezvoltat rapid."