Bazele contabilitatii ed.3 - Lucian Patrascu

Bazele contabilitatii ed.3 - Lucian Patrascu

An publicare
2011
Nr. Pagini
312
ISBN
9789731341224

Descriere

Pornind de la recunoasterea rolului educatiei ca principal pilon in constructia unei zone europene a cunoasterii, apreciem ca in contextual actual se impune o viziune mai ampla asupra procesului educational desfasurat intr-o lume mai dinamica ca niciodata, care poate avea capacitatea de a raspunde tuturor cerintelor prezente si viitoare. in societatea viitorului, educatia va avea rolul esential in crearea noului mod de viata specific unei societati bazate pe cunoastere si invatare.
Prin natura si continutul ei, lucrarea Bazele contabilitatii se adreseaza tuturor celor care doresc sa patrunda, rational si logic, in mecanismele contabilitatii.
Lucrarea incearca sa explice si sa argumenteze logic fundamentele stiintifice ale contabilitatii.
Lucrarea porneste de la conceptele teoretice de baza: obiect, metoda, principii, conventii si standarde contabile, clasificarea conturilor, documentare, evaluare, inventariere, calculatia costurilor, situatiile financiare anuale, normalizare, armonizare si convergenta contabila. Lucrarea raspunde atat cerintelor instructive ale invatamantului economic, cat si imperativelor educative, cultivand simtul gospodaririi eficiente si performante a valorilor patrimoniale, ale cunoasterii si controlului rezultatelor de la nivelul oricarei structuri organizatorice.
Avand in vedere continutul lucrarii, consider ca prezenta constituie o sursa documentara utila pentru toti cei carora se adreseaza: studenti in invatamantul economic superior, economisti contabili, manageri si specialisti interesati in domeniul economic.

Fragment din lucrarea " Bazele contabilitatii" editia a 3-a, de Lucian Patrascu

" 2.1.2.3. Conceptia financiara cu privire la obiectul contabilitatii

Conceptia financiara este atat o varianta a conceptiei juridico-patrimoniale, cat si o varianta a conceptiei economice cu privire la obiectul contabilitatii si care isi propune sa raspunda la intrebarea „ intreprinderea este apta, datorita structurii activelor sale, sa faca fata datoriilor sale atunci cand acestea ajung la scadenta"? Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, activele sunt structurate in ordinea lichiditatilor lor (crescande sau descrescande), iar pasivele sunt prezentate in ordinea exigibilitatii lor (crescande sau descrescande).
Lichiditatea si solvabilitatea sunt in general concepte complexe prin care se caracterizeaza „ starea de sanatate" a unei intreprinderi la un moment dat sau in perspectiva activitatii acesteia. In literatura de specialitate, aceste concepte sunt asociate intreprinderilor in dificultate care sunt caracterizate printr-o situatie permanenta de criza financiara care poate deveni dramatica.
Analiza lichiditatii, ocupa un loc central in aprecierea situatiei financiare a firmei. Importanta deosebita a lichiditatii decurge din natura economica a acestui indice. In cadrul echilibrului financiar, capacitatea de plata, lichiditatea, solvabilitatea caracterizeaza una din cele mai importante conditii de existenta a intreprinderii pe piata — posibilitatea de a-si onora obligatiile de plata la termenele scadente.
In aprecierea sanatatii financiare a intreprinderii trebuie sa se urmareasca nu numai solvabilitatea, ci si lichiditatea ei, in sensul ca pentru ca acestea sa fie intr-o situatie satisfacatoare nu este suficient ca ea sa-si poata achita datoriile (sa fie solvabila), ci trebuie sa le poata achita la scadenta convenita. Astfel, intreprinderea poate sa fie solvabila, avand un activ total superior datoriilor (situatia neta pozitiva), dar sa nu posede suficiente lichiditati pentru a respecta scadentele, ceea ce impune analiza separata a lichiditatii sale.
Exigibilitatea indica perioada de timp in care o datorie devine scadenta si, ca urmare, trebuie achitata."

Pe aceeași temă

Cicilia Ionescu,Floarea Georgescu

Anca Bratu, Mariana Gurău, Mihaela Ioana Gurău

Valentina Capota,Mirela Dinescu,Florin Lixandru,Roxana Ionescu,Ioana Popa

Vasile Bleotu,Maria Tilea

Florentin Caloian

Lucian Patrascu

Andrei Sarii,Oprah Winfrey,Patrick Lemoine,Mark Manson,Sophie De Mullenheim,Shobana R. Vinay,Lucia Muntean,Adina Rosetti,Cristina Andone,Iulia Iordan,Laura Grunberg,Victoria Pătrașcu,Valeriu Rusu