Ceapa, usturoiul si prazul - Ioan Stavre

Ceapa, usturoiul si prazul - Ioan Stavre

Autor
Editura
An publicare
2015
Nr. Pagini
159
ISBN
9786068271798

Descriere

    Editie pentru incepatori si avansati din seria: Ferma.     Incepem cu un indemn: Mancati ceapa, praz si usturoi! Aceste legume: ceapa, prazul si usturoiul fac un trio imbatabil, cu imense beneficii pentru sanatatea dumneavoastra. Ceapa, usturoiul si, mai nou, prazul sunt dintr cele mai apreciate si mai folosite legume in orice bucatarie. In plus, daca oamenii ar cunoaste nu doar gustul lor delicios in mancaruri, ci si efectele lor benefice pentru organism, atunci ar fi mai sanatosi, spun specialistii. 
          Fragment:       “Pentru a obtine ceapa verde (stufatul) in primavara se recomanda pentru plantare folosirea arpagicului mare, cu diametrul bulbului de peste 21 de milimetri sau chiar a bulbilor mici de ceapa uscata, cei cazuti la sortare, cu diametrul de pana la 30 de milimetri, la 20-30 de grame, folosirea materialului de plantare cu diametru mare fiind preferabila, deoarece ceapa verde va fi mai viguroasa.     Dat fiind faptul ca plantarea mecanizata sau semimecanizata a bulbilor (sau bulbililor) are drept inevitabila consecinta formarea unor tulpini false, strambe, care scad valoarea comerciala a cepei verzi, pe suprafetele mici, bulbii de arpagic se recomanda a se planta manual, in pozitie verticala, cu discul (radacinile) in jos.     Se planteaza toamna tarziu sau primavara cat mai de timpuriu, in cazul plantarii din toamna fiind de preferat sa se aseze peste cultura un strat de gunoi paios de grajd sau frunze, pentru a feri peste iarna bulbii de inghet, stratul adunandu-se cu grebla in primavara imediat ce vremea s-a incalzit.     Cultivarea cepei verzi in camp incepe prin aratura (sapatul) solului, ce se va face pana la o adancime de cel mult 40 de centimetri, inaintea plantarii acesta urmand a fi afinat.”

Pe aceeași temă