Raspunderea disciplinara in raporturile de munca - Alexandru Ticlea

Raspunderea disciplinara in raporturile de munca - Alexandru Ticlea

Editura
An publicare
2017
Nr. Pagini
584
ISBN
9786061806805
Categorii

Descriere

Despre lucrareRăspunderea disciplinară – formă a răspunderii juridice – intervine în situaţia în care angajatul săvârşeşte, cu vinovăţie, o abatere disciplinară, adică o faptă ilicită, constând în nerespectarea sarcinilor de serviciu, încălcarea ordinii şi disciplinei la locul de muncă, după caz, a normelor de comportare în unitate şi în afara ei.
În practica angajatorilor, a instituţiilor şi autorităţilor publice, altor unităţi etc., sunt frecvente situaţiile în care intervine răspunderea disciplinară. Totodată, pe rolul instanţelor judecătoreşti sunt înregistrate frecvent contestaţii împotriva sancţiunilor disciplinare.
Aşa cum rezultă din subtitlul prezentei lucrări, la elaborarea ei au fost avute în vedere legislaţia, constând în actele normative – izvoare ale dreptului disciplinar, literatura juridică de specialitate relevantă şi o jurisprudenţă bogată, cu precădere a curţilor de apel, dar şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi a Curţii Constituţionale.
Sperăm că răspundem astfel, într-o bună măsură, aşteptărilor şi exigenţelor tuturor celor interesaţi de tema abordată, oferindu-le, drept urmare, un material util, eficient de studiu şi de lucru.Din cuprinsRăspunderea disciplinară ca instituţie juridică importantă, specifică relaţiilor de muncă;Disciplina muncii;Particularităţi ale răspunderii disciplinare în cazul diferitelor categorii de personal;Abaterea disciplinară;Cauze exoneratoare de raspundere disciplinară;Procedura disciplinară.Puncte forteliteratura juridică de specialitate relevantă;jurisprudenţă bogată, cu precădere a curţilor de apel, dar şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi a Curţii Constituţionale;tratare exhaustivă a particularităţilor răspunderii disciplinare a diferitelor categori de angajaţi (salariaţi, funcţionari publici, inclusiv cu statut special, militari, judecători şi procurori), adică a personalului care prestează munci subordonate.Despre autorAlexandru Țiclea este vicepreşedinte la Universitatea Ecologică din Bucureşti, profesor universitar dr. Universitatea Ecologică din Bucureşti și avocat în Baroul Bucureşti. De asemenea, este fondatorul Revistei Române de Dreptul Muncii.

Pe aceeași temă

Alexandru Ticlea