O Scrisoare Pentru Tine - Vasile Constantin
Descriere
Lucrarea de fata isi propune sa abordeze alta maniera, cateva dintre problematicile cu care se confrunta adolescentii zilelor noastre. „O scrisoare pentru tine — corespondente terapeutice" este structurata sub forma unor scrisori trimise de catre adolescenti unui psiholog, dar si raspunsurile oferite de acesta. Inspirata din cazuistica terapeutica, dar si din interactiunile cu adolescentii in mediul educational, consider ca aceasta carte este utila, atat adolescentilor, cat si parintilor sau profesorilor lor. Setul de corespondente terapeutice constituie, pe de o parte, o pelicula in miscare, in a caror dinamica se poate regasi fiecare dintre noi, intr-o masura mai mare sau mai mica. Pe de alta parte, reprezinta un ansamblu de idei care poate ghida un adolescent, astfel incat acesta sa raspunda la intrebarile sale, sa-si rezolve dilemele, sa se provoace pentru a gasi solutii la problemele cu care se confrunta.
Fragment:
"Draga Emma,
Recunosc ca am citit cu admiratie tot ceea ce mi-ai scris, chiar daca, in fapt, randurile tale ascund durere si neputinta. Insa nu de aceea am citit cu admiratie. Ci datorita perseverentei de care dai dovada, a puterii pe care o ai sa investesti atat de mult timp, a ambitiei sa fii mereu cea mai buna. Eu te felicit si sa stii ca nu doar pentru notele de 10, ci chiar si pentru acea medie de 9,95. Ai un dar din ce in ce mai rar in zilele noastre iar acest lucru imi trezeste un profund respect.
Pe alta parte, insa, sentimentul meu este ca pretul pe care il platesti este un pic prea mare. si implicit toate compromisurile pe care le faci. Nu, nu 1ncerc sa-ti sugerez sa te lasi de invatat. Ci sa scot in evidenta efectele unei epuizari, atat fizice, cat, mai ales, psihice.
Aceasta se instaleaza initial sub forma stresului, cauzat de diversi factori externi: presiunea profesorilor, poate a parintilor, presiunea autoindusa atunci cand cerem de la noi insine din ce in ce mai mult. Exista riscul sa se instaleze starea de anxietate (iritabilitate, frustrare, nervozitate...). Asa cum mi-ai relatat, ai momente in care te „blochezi": simti ca nu mai poti face nimic, te sufoci, plangi.
Emma, in termeni psihologici, as putea spune ca treci prin mici atacuri de panica. cauzate de cele relatate in scrisoarea ta. Exista riscul ca, in timp, toate aceste stari sa duca la un fenomen comun zilelor noastre, atat in randul elevilor, cat si al adultilor care lucreaza multe ore pe zi, asa ca tine.
Acesta se numeste burnout, poate ai auzit de el si se refera la o stare de epuizare fizica si psihica dusa la extrem, uneori cu tendinte depresive, cu imposibilitatea de a mai face fata sarcinilor zilnice sau de a mai performa, provenit tocmai din aceasta dorinta de... performanta.
Odata ce s-a instalat, burnout-ul va afecta o persoana pe toate planurile: in sfera profesionala, lucrurile incep sa „scartaie", in plan personal, la fel, iar starea de sanatate fizica parca incepe si ea sa se subrezeasca — imunitatea organismului scade, apar probleme cu tensiunea sangelui, migrene, dureri musculare sau ritm metabolic dereglat.
In scrisoarea ta imi cereai un sfat. Ma tem ca nu sunt in masura sa dau sfaturi, insa te pot informa cu privire la toate aceste aspecte si te pot sustine autentic pentru a trece peste aceasta perioada mai putin placuta pentru tine.(...)"
Comandă Cartea
Pe aceeași temă
Vasile Constantin
Carmen Victorița Chirfot,Dana Mariana Paponiu,Elena Rîmniceanu,Emilia Răducan,Gabriela Bondoc,Mariana Draga Tătucu,Vasile Tomiță Constantin,Vasile Doru Presneanu