Ghidul casniciei - Harriet Lerner

Ghidul casniciei - Harriet Lerner

Editura
An publicare
2017
Nr. Pagini
255
ISBN
9789731116709

Descriere

 Aceasta carte optimista si revelatoare este o sursa bine-venita de raspunsuri si de speranta nu doar pentru cei casatoriti. Autoarea sintetizeaza mai mult de o suta de reguli care abordeaza toate punctele sensibile ale relatiilor de cuplu de lunga durata. Veti invata solutii noi atat pentru probleme vechi (parteneri distanti, care nu comunica, o viata sexuala care si-a pierdut stralucirea de la inceputul relatiei), cat si pentru probleme moderne (cum ar fi raportul prea strans cu tehnologia in cazul unuia dintre parteneri). Lasand la o parte teoria complicata si arida, Ghidul casniciei poate fi o revelatie pentru persoanele care doresc sfaturi practice, bazate pe realitatea de zi cu zi a relatiilor intime si pe o indelungata experienta clinica.

Dr. Harriet Lerner este unul dintre cei mai apreciati si mai respectati experti in relatiile de cuplu din Statele Unite, fiind renumita in domeniul psihologiei feminine si al relatiilor de familie. Este autoarea cartii The Dance of Anger, un bestseller New York Times, si a altor carti de succes, ale caror vanzari totale depasesc 5 000 000 de exemplare. Timp de peste doua decenii, a fost psiholog la clinica Menninger din Topeka (statul Kansas) si membru al Scolii de Psihiatrie Karl Menninger. Dr. Harriet Lerner este  conferentiar, consultant si organizator de ateliere in domeniu si a aparut in emisiuni ale canalelor CNN si NPR, precum si in emisiunea celebrei Oprah Winfrey. In colaborare cu sora sa, a scris carti pentru copii. Traieste impreuna cu sotul ei in orașul Lawrence  si are doi copii. 
     Din cuprins: Nota autorului • Introducere Capitolul 1. Mentine o atmosfera placuta Capitolul 2. Redu criticile Capitolul 3. Invinge-ti problema numita „deficit de atentie” Capitolul 4. Nu fi prea insistent(a): Cum sa stabilesti o conexiune Cu un/o partener(a) distant(a) Capitolul 5. Lupta cinstit!
Capitolul 6. Uita de „sexul normal” Capitolul 7. Copiii, un soc: cum sa te descurci dupa ce apar Capitolul 8. Cunoaste-ti limitele
Capitolul 9. Ajuta-ti casnicia sa supravietuiasca copiilor vitregi Capitolul 10. Familia ta de origine – Calea regala catre o casnicie reusita
Epilog • Multumiri
 Fragmente:
  „A respecta diferentele nu inseamna a accepta un comportament injositor sau nedrept din partea partenerului nostru. E doar un mod de a spune ca diferentele nu inseamna neaparat ca o persoana are dreptate, iar cealalta greseste. Straduiti-va sa va conectati emotional cu partenerul/partenera care gandeste si simte diferit, fara a incerca sa il/o convingeti sau sa il/o «reparati».”   „Nu-ti cere scuze folosind cuvantul «dar» («Imi pare rau, dar... »). Acesta anuleaza instantaneu parerea de rau si aduce aproape intotdeauna o critica sau o justificare. Si nu formula fraza intr-un mod care redirectioneaza atentia dinspre actiunile tale spre felul in care a reactionat partenerul/ partenera la ele («Imi pare rau ca te-ai simtit jignit(a) de ce ti-am spus aseara»). Asuma-ti propriile fapte si cere-ti scuze pentru ele – atat.”   „Uneori, trebuie sa te prefaci ca esti mai calm(a) pentru a deveni mai calm(a). Poate ca vei simti ca nu esti sincer(a) daca simulezi linistea sau daca nu iti provoci partenerul/ partenera sa stea de vorba cu tine cand vezi ca se distanteaza. Adu-ti aminte ca nu poti sti ce este real sau posibil in relatia ta sau in tine decat dupa ce iti schimbi modul de a actiona.”   „Sa nu presupui niciodata ca e suficienta contributia ta generala in relatie sau in gospodarie si ca ea contrabalanseaza faptul ca nu iti respecti promisiunile. Cere scuze cand faci o greseala. Straduieste-te mai mult data viitoare. Nu folosi diagnosticul de deficit de atentie (sau orice alt diagnostic) care ti s-a dat ca scuza pentru a avea o purtare iresponsabila.”

Pe aceeași temă

Harriet Lerner