Cele sapte principii ale unei casnicii fericite - John M. Gottman, Nan Silver

Cele sapte principii ale unei casnicii fericite - John M. Gottman, Nan Silver

Descriere

Cele sapte principii ale unei casnicii fericite. Ghid practic elaborat de cel mai renumit expert in relatiile de cuplu

Imbogatita cu not exercitii si continand rezultatele ultimelor cercetari ale respectatului Institut Gottman, aceasta editie revizuita a Celor sapte principii ale unei casnicii fericite reprezinta ghidul ideal pentru oricine isi doreste sa alba o relatie implinita.

Cu peste un milion de exemplare vandute in intreaga lume, Cele sapte principii ale unei casnicii fericite a revolutionat felul in care intelegem, remediem si ne consolidam casnicille.
Cercetarea fara precedent a lui John Gottman asupra cuplurilor, de-a lungul mai multor ani, i-a permis sa observe obiceiurile care pot alcatui - si destfama - o casnicie. tad incununarea acestei munci: cele apte principii care indruma cuplurile pe calea catre o relatie armonioasa si de lungs durata. Simple si in acelasi timp profunde, aceste principii ii invata pe cei doi parteneri not modalitati de rezolvare a conflictelor, de creare a unei vieti comune §i de obtinere a unui nivel mai ridicat de intimitate. Gottman ofera strategii si resurse care ajuta cuplurile sa colaboreze mai eficient pentru a rezolva orice problema, indiferent daca este vorba de chestiuni legate de sex, bani, religie, munca, familie sau orice altceva.


Fragment din cartea "Cele sapte principii ale unei casnicii fericite" de John M. Gottman, Nan Silver:

"Barbatii si femeile chiar sunt diferiti

In 85% dintre casniciile heterosexuale, stana de piatra este sotul, nu neaparat din cauza ca, fiind barbat, ar avea vreun defect. Explicatia se alla in mostenirea noastra genetica. Dovezile antropologice sugereaza ca am evoluat de la stadiul de hominizi a caror viata era guvernata de roluri foarte rigide, in functie de gen, deoarece acestea ofereau avantajul de a putea supravietui intr-un mediu ostil. Femeile erau specializate in cresterea copiilor, in vreme ce barbatii se specializau in actiuni colective de vanatoare si de aparare.
Asa cum va poate spune orice mama care alapteaza, cantitatea de lapte este influentata de cat de relaxata se simte, stare asociata cu secretia de oxitocina la nivelul creierului. In felul acesta, selectia naturala favorizeaza o femeie care este capabila sa se autolinisteasca rapid si sa se calmeze dupa ce se simte stresata. Capacitatea ei de a ramane calma poate creste sansele de supravietuire ale copiilor ei, oferindu-le o cat mai mare cantitate de hrana. La barbati, insa, selectia naturala a recompensat exact reactia opusa. In ceea ce-i privea pe acesti vanatori in grup, mentinerea vigilentei era o abilitate esentiala pentru supravietuire. Astfel, barbatii ale caror niveluri de adrenaline cresteau rapid si care nu se linisteau prea usor aveau cele mai man sanse de a supravietui si de a procrea.
In zilele noastre, sistemul cardiovascular al barbatului este in continuare mai activ decat cel al femeii si isi revine mai incet in urma unui stres. De exemplu, asa cum a reiesit in urma cercetarilor efectuate de Robert Levenson si de studenta lui, Loren McCarter, dace un barbat si o femeie and in acelasi timp un zgomot scurt si foarte puternic, ca o explozie, cel mai probabil ca bataile inimii lui vor fi mai rapide si vor ramane accelerate mai mult timp decat cele ale femeii. Acelasi lucru se petrece si in privinta tensiunii arteriale — cea a barbatului va creste mai mult si va ramane ridicata mai mult timp. Psihologul Doll Zillmann de la Universitatea din Alabama a constat ca atunci cand barbatii sunt tratati nepoliticos in mod deliberat, iar apoi li se cere sa se relaxeze timp de douazeci de minute, tensiunea for arterials creste mult si ramane ridicata pana cand vor putea raspunde cu aceeasi moneda. insa cand femeile sunt supuse aceluiasi tratament, ele sunt capabile sa se linisteasca in cursul celor douazeci de minute. (Este interesant faptul Ca tensiunea arterials a unei femei va creste din nou dad este presata sa isi is revansa!) intrucat confruntarile maritale care activeaza vigilenta inseamna pentru barbat un pret mai mare de platit, nu e de mirare ca barbatii sunt mai predispusi deck femeile sa incerce sa le evite.

Este o realitate biologica: barbatii stint mai usor coplesiti de conflictele maritale decat sotiile lor.

Aceasta diferenta de gen la nivelul reactivitatii fiziologice a organismelor noastre influenteaza si ceea ce barbatii si femeile sunt inclinati sa gandeasca despre experientele for stresante din casnicie. Ca parte a experimentelor noastre, le-am cerut cuplurilor sa se priveasca certandu-se in inregistrarile video facute de not si sa ne sputa la ce se gandesc in momentele in care senzorii detectau ca sunt coplesiti. Raspunsurile for sugereaza ca barbatii au o tendinta mai accentuate de a avea ganduri negative, care le intretin starea de stres, in timp ce femeile sunt mai predispuse sa aiba ganduri linistitoare, care le ajuta sa se calmeze si sa fie conciliante. "

Pe aceeași temă

John M. Gottman