Criminalstica. Caiet de seminar - Emilian Stancu, Teodor Manea

Criminalstica. Caiet de seminar - Emilian Stancu, Teodor Manea

An publicare
2016
Nr. Pagini
232
ISBN
9786066739283

Descriere

Potrivit art. 5 C. pr. pen., organele judiciare au obligatia de a asigura, pe baza de probe, aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana suspectului sau a inculpatului. De asemenea, asa cum dispune art. 103 alin. (2) C. pr. pen., in luarea deciziei asupra existentei infractiunii si a vinovatiei inculpatului, instanta hotaraste motivat, cu trimitere la toate probele evaluate.

In acest context este foarte usor de remarcat rolul deosebit de important pe care Criminalistica (definita ca o stiinta care insumeaza un ansamblu de cunostinte despre metodele, mijloacele tehnice si procedeele tactice, destinate descoperirii, cercetarii infractiunilor, identificarii persoanelor implicate in savarsirea lor si prevenirii faptelor antisociale) il joaca in procesul bunei infaptuiri a justitiei.

Pornind de la aceasta realitate, prezentul Caiet are ca scop oferirea unui element ajutator absolut necesar dobandirii notiunilor fundamentale privind strangerea si administrarea probelor.
Lucrarea a fost structurata tocmai pentru a facilita atat accesul la informatiile vitale pentru stapanirea materiei, cat si la textele legale incidente.

Nu in ultimul rand, cunostintele dobandite pot fi usor verificate printr-un sistem complex compus din intrebari relevante, spete si grile, de natura sa asigure studentilor o baza solida in momentul in care se vor confrunta cu realitatea procedurilor judiciare.

Fragment din "Criminalstica. Caiet de seminar" de Emilian Stancu, Teodor Manea

"2. Legislatie anterioara in materie  a) Art. 62 - Lamurirea cauzei prin probe In vederea aflarii adevarului, organul de urmarire penala si instanta de judecata sunt obligate sa clarifice cauza sub toate aspectele, pe baza de probe.    Art. 63 - Probele si aprecierea lor  (1) Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei.  (2) Probele nu au valoare mai dinainte stabilita. Aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata in urma examinarii tuturor probelor administrate, in scopul aflarii adevarului.    Art. 64 - Mijloacele de proba  (1) Mijloacele de proba prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba sunt: declaratiile invinuitului sau ale inculpatului, declaratiile partii vatamate, ale partii civile si ale partii responsabile civilmente, declaratiile martorilor, inscrisurile, inregistrarile audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de proba, constatarile tehnico-stiintifice, constatarile medico-legale si expertizele.    Art. 65 - Sarcina administrarii probelor  (1) Sarcina administrarii probelor in procesul penal revine organului de urmarire penala si instantei de judecata. (2) La cererea organului de urmarire penala ori a instantei de judecata, orice persoana care cunoaste vreo proba sau detine vreun mijloc de proba este obligata sa le aduca la cunostinta sau sa le infatiseze.    Art. 66 — Dreptul de a proba lipsa de temeinicie a probelor  (1) Invinuitul sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si nu este obligat sa-si dovedeasca nevinovatia.  (2) in cazul cand exista probe de vinovatie, invinuitul sau incul-patul are dreptul sa probeze lipsa lor de temeinicie.   Art. 67 — Concludenta utilitatea probei  (1) In cursul procesului penal partile pot propune probe si cere administrarea lor."

Pe aceeași temă

Emilian Stancu