Preludii pentru pian - Tudor Dumitrescu


0 ( 0 )

EDITURĂ:
AN EDIȚIE:
NR PAGINI:
42
ISBN:
9786068486789
BDCID:
00319089

In elaborarea prezentei editii s-au utilizat lucrarile: Tudor Dumitrescu, Preludii pentru pian.
Editie ingrijita de lect. univ. dr. Oana Radulescu Velcovici.

Preludiile de Tudor Dumitrescu strajuiesc multe cariere pianistice romanesti. Le-am ascultat in multiple variante in recitaluri, concursuri ori concerte diverse. Cand eram in liceu imi placea sa cant cu aplomb Preludiul in do diez minor, iar mai tarziu m-am indragostit de Preludiul in si minor. De atunci insa nu le-am mai reluat, iar acum, cantand la rand tot caietul de preludii, mi-am dat seama ca alesesem intr-adevar aceste doua mici bijuterii demne de o antologie universala a preludiului pentru pian.
Daca ar fi sa numesc cateva trasaturi ale acestei muzici, as putea vorbi mai intai de prospetime, apoi de o ureche foarte sensibila, de rafinament, dar si de impetuozitate si idei. Aflate sub stravezia influenta a lui Skriabin, cele sapte preludii scrise la varsta de 15 ani (in 1974) au o aureola comuna, data in special de armonia cromatica de extractie post-romantica, de mersul melodic descendent al basului, de politonalitate si, chiar de o atonalitate libera si frugala, bine temperata intr-un cadru tonal definit.
Inspiratia devine de-a dreptul contagioasa in ultimele doua preludii, unde traseul melodic descendent al discantului aduce cu sine o stare melancolica incorigibila, de coloratura post-romantica. De remarcat ar fi aici travaliul polifonic complex redevabil mai ales in Preludiul in si minor, cel mai elaborat si mai dezvoltat dintre aceste admirabile miniaturi pianistice.
Reaparitia acestor preludii de Tudor Dumitrescu editie ingrijita cu competenta de pianista si profesoara Oana Radulescu Velcovici face posibila redimensionarea acestei creatii in contextul actualitatii, precum si indreptarea anumitor erori de scriere din prima editie. In acest sens, caietul de fata constituie o meritorie restituire a urmelor componistice ale unui exceptional talent muzical, al carui destin a fost frant la varsta de 19 ani, in cutremurul din 4 martie 1977.

prof. univ. dr. Dan Dediu compozitor, rector al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti


CUPRINS

Cuvânt inainte  
Manuscrise autografe facsimil  
7 preludii pentru pian
I
II
III
IV

VI 
VII  
Preludiu pentru Tania ( in do diez minor)
Preludiu pentru Daniela ( în si minor)
Comentarii asupra prezentei
Note explicative  
Tudor Dumitrescu — setea de absolut .


Carti Hobby Practic Carti Partituri Muzicale

Comandă CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© 2000 - 2021 bundecitit.ro - Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.
Parteneri: Zippit