Grecia crestina. Ghid de pelerinaj - Aurelia Balan-Mihailovici
Descriere
Cand strabati Grecia te intalnesti cu insule mai mari sau mai mici, in care ce priveste multa credinta si evlavie a monahilor, in care prezenta si binecuvantarea Domnului Iisus Hristos si a Maicii Domnului sunt intarite de moastele sfintilor, aduse din alte parti, sau ale celor care au slujit in aceste manastiri, si au ramas, prin sfintenie, pana astazi mosteniri de pret in interiorul manastirii.
Harul si binecuvantarea sfintilor sunt simtite din belsug de toti credinciosii pelerini, care, cu timp si fara timp, cu venituri adesea modeste, se nevoiesc sa strabata drumul cu autocarul sau vaporul ca sa ajunga la sfintii facatori de minuni, spre a primi ajutorul de care au atata nevoie, in lumea ultramoderna care s-a departat de Dumnezeu. - Aurelia Balan- Mihailovici.
Fragment din cartea "Grecia crestina. Ghid de pelerinaj' de Aurelia Balan-Mihailovici
"III. 2. Prima calatorie misionara a Apostolului neamurilor
Prima calatorie misionara, asa cum reiese din atestarea facuta de Sf. Ap. Luca in Faptele Apostolilor (13, 1- 48, 14, 1- 28) are loc in Cipru si Antiohia Pisidei, unde Saul va fi insotit de Barnaba, un evreu elenist (de cultura elenista) originar din Cipru, convertit de timpuriu la crestinism, si care s-a dus in Tarsul Ciliciei ca sa-1 intalneasca pe Saul: Si a plecat Barnaba la Tars, ca sa-1 caute pe Saul (Fapte, 12, 25). Trebuie mentionat faptul ca Barnaba a jucat un rol deosebit de important pe langa Biserica din Antiohia, fiind cunoscut de toti pentru staruinta lui, si acest lucru explica faptul ca prin intermediul sau, s-a facut prezentarea si introducerea Sf. Ap. Pavel in gruparea celorlalti Apostoli din Ierusalim. Se stie ca la sfarsitul calatoriei misionare cei doi s-au despartit, Sf. Ap. Barnaba urmeaza o alta directie, spre a crestina alte spatii, dar spre sfarsit revine in Cipru, spre a vedea starea Bisericilor create prin propovaduirea lor. Reintors aici, se implica in viata crestina cu mult sarg, ceea ce a declansat, dupa o vreme revolta multora si va fi lapidat de adversari, murind pe insula in care s-a nascut.
Cronologic, calatoria celor doi Apostoli are loc dupa anul 44, anul mortii lui Irod, si este socotita cea mai scurta ca durata, anii 47- 49 d. Hr., si limitata ca spatiu, dat fiind faptul ca au fost cuprinse doar cetatile Seleucia din Antiohia, port la Marea Mediterana, Salamina si Pafos in Cipru, Perga sau Pergamon, in partea sudica a Asiei Mici, numita Pamfilia, Antiohia Pisidei si cateva cetati licaoniene cu numele Iconium, Listra si Derbe. "