Biserica ortodoxa in Tara Romaneasca. 1821-1859 - Ghenadie Ponea

Biserica ortodoxa in Tara Romaneasca. 1821-1859 - Ghenadie Ponea

Editura
An publicare
2011
Nr. Pagini
284
ISBN
9786068271057

Descriere

Perioada 1821-1859, reprezinta epoca istorica a reorganizarii pe baze moderne a Tarii Romanesti, iar revolutia condusa de Tudor Vladimirescu, a dus la inlaturarea regimului fanariot si la introducerea domniilor pamantene.  Regulamentele Organice, adoptate in 1831 in Tara Romaneasca si in 1832 in Moldova au definit si separat atributiile puterilor Statului, au reglemantat organizarea Bisericii, au reformat administratia, au impus necesitatea refacerii armatei nationale etc.
Autorul s-a aplecat cu responsabilitate asupra temei propuse si a conceput o lucrare foarte interesanta, de o inalta tinuta stiintifica folosind metode de cercetare, pe baza de dovezi istorice, selectand cu marinimie bibliografia.
Pr. Prof. Dr. Stefan Rasceanu (Universitatea din Craiova)   Lucrarea include texte introductive de: PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, acad. prof. univ. dr. Gheorghe Vladutescu si prof. univ. dr. Vladimir Osiac.  

    Fragment:

    "Daca ne-am referi si la latura culturala, putem afirma echivoc ca Biserica a fost intotdeauna leaganul si promotoarea acesteia. In Biserica a vazut neamul romanesc lumina slovei si aici au stralucit primele torte ale culturii si literaturii noastre. In locasul Bisericii au luat fiinta primele scoli si primele tiparnite, iar bisericile si manastirile noastre au fost primele focare de la care a radiat lumina invataturii si a scrisului. Biblia si cartile de slujba (Ceaslovul si Psaltirea) au servit ca manuale de capatai, iar “preotii si dascalii Bisericii au fost Pestalozzi invatatoresti ai neamului romanesc de la introducerea crestinismului in Dacia, pana la infiriparea tarii”. Istoricul Nicolae Iorga numeste manastirile noastre ortodoxe “universitatile neamului” pentru ca aici s-au format pionierii literaturii noastre. Marile personalitati religioase, cum ar fi, de pilda, mitropolitii Dosoftei, Varlaam, Antim Ivireanu, Simeon Stefan si diaconul Coresi, au scris si tiparit in tinda bisericii si in linistea pioasa a manastirilor primele carti de invatatura in limba poporului, pentru apararea credintei si spiritualitatii neamului."

Pe aceeași temă