Atributiile Politiei Romane - MariA-Irina GrigorE-Radulescu
Descriere
Pornind de la premisa ca Politia, sub denumirile diferite pe care le-a purtat, caracteristice epocilor in care au fost create, a avut un rol esential de-a lungul istoriei milenare a romanilor, lucrarea realizeaza o abordare pe patru directii a atributiilor acestei institutii.
O prima directie abordata a fost cea a evolutiei istorice a institutiei si a atributiilor acesteia pana in anul 1989, ținand seama ca institutiile statului, inclusiv Politia, au pentru fiecare etapa configuratia determinata de influenta realitatilor istorice ale epocii respective.
Demersul stiintific initiat a fost continuat, potrivit celei de-a doua directii de abordare, prin prezentarea transformarilor intervenite in organizarea ministerului de interne, a Politiei Romane si a atributiilor acesteia, dupa anul 1989.
O a treia directie de abordare vizeaza identificarea principalelor activitati si atributii ale politiei la nivelul unor state membre ale Uniunii Europene, a altor state europene, dar si in raport cu alte state situate in afara continentului european, precum si stabilirea cadrului legal si institutional al cooperarii europene si internationale.
Fenomenul globalizarii, manifestat pregnant in toate domeniile de activitate, a acaparat si mediul criminalitatii, ajungandu-se la ceea ce literatura de specialitate numeste criminalitatea organizata transfrontaliera, care reuneste retele criminale din intreaga lume.