Linii de umbra

Linii de umbra

Autor
Editura
An publicare
2011
Nr. Pagini
340
ISBN
9786069305010

Descriere

Ghosh este autorul romanelor “O mare de maci” si “Palatul de cleştar” (publicate de Taj în 2010 şi 2011);- O carte-cult care a schimbat vieţile mai multor generaţii din Asia. Un roman care se studiază în universităţi. Despre el s-au scris tomuri de eseuri critice. Apariţia traducerii în limba română este un veritabil eveniment editorial. Limba română îl aştepta.Deşi "O Mare de Maci" şi "Palatul de Cleştar" de Amitav Ghosh au fost cele care au adunat marile premii occidentale, "Linii de umbră" este considerat de cititorii profesionişti cel mai bun roman scris de Ghosh.Recenzii:
Cu precizie proustiană... examinează ceea ce ne uneşte şi ceea ce ne desparte. Un scris calm şi plin de forţă… în care se arată cum detaliile şi amintirile dau formă vieţilor noastre la fel de intens ca evenimentele de o importanţă globală.
Publishers WeeklyUn maestru al stilului. Un roman strălucit. Uluitor... amuzant, trist, înţelept şi de o anvergură cu adevărat internaţională.
The New York Times Book ReviewUn roman uluitor, o operă rară. Ghosh abordează diverse probleme de esenţă filosofică, împărtăşindu-i-le cititorului cu o blândeţe, o gingăşie care reflectă transparenţa personajului narator. În timp ce tragedia e gata să erupă, romanul este traversat de un fir roşu, al umorului şi al dibăciei limbajului...
New RepublicToate scenele, zugrăvite din câteva trăsături apăsate şi grăitoare de penel, stăruie în memorie…
The Washington PostŞlefuit şi profund.
Times Literary SupplementRomanul lui Ghosh împleteşte laolaltă vieţi personale şi evenimente publice (...) cu o iscusinţă foarte rară... Cartea este ambiţioasă, amuzantă, pătrunzătoare.
A.K. RamanujanCurajos şi provocator... şi de asemenea, pe alocuri, foarte distractiv.
Philadelphia InquirerModurile în care evenimentele globale se infiltrează în fermecătoarea coregrafie a vieţilor private se conturează foarte abil. O excavare revelatoare – şi satisfăcătoare – prin filoanele memoriei unei familii.
Kirkus ReviewsDescriere
Original, complex, inovator, greu de uitat… Începând la Calcutta, în anii şaizeci, romanul lui Amitav Ghosh urmăreşte două familii – una din Anglia, cealaltă din Calcutta – ale căror vieţi se întrepătrund în mod tragic. Naratorul, căruia nu îi aflăm numele, încearcă să recompună, din amintiri personale, frânturi de conversaţie şi povestiri ale altora, viaţa celor care i-au marcat existenţa, începând cu Ila, verişoara pe care o iubeşte de când se ştie, şi sfârşind cu Tridib, verişorul, personaj învăluit în mister. Conştient că există ceva care îi scapă, povestitorul urmăreşte mersul evenimentelor înainte şi înapoi în timp, de la izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial şi până la sfârşitul secolului al XX-lea, de-a lungul mai multor decenii de violenţă în Bengal, dovedind o sensibilitate ieşită din comun, o inocenţă care transformă povestea lui într-o cronică personală, inteligentă şi dureroasă a vremurilor pe care le trăieşte. Şi în sfârşit un secret copleşitor i se dezvăluie, când e prea târziu, pentru toţi cei implicaţi.

Pe aceeași temă

Vincenzo Cardarelli

Julio Cortazar

Salman Rushdie

Nicoleta Ignat

Taran Matharu

Amitav Ghosh