Romania in Europa actuala

Romania in Europa actuala

Autor
An publicare
2019
Nr. Pagini
340
ISBN
6426308003064
Categorii

Descriere

Romania in Europa actuala este o lucrare foarte ampla, care abordeaza problemele acute ale Romaniei in contextul globalizarii si al europenizarii. Autorul realizeaza o critica severa si argumentata a neajunsurilor care incetinesc, de multe ori chiar impiedica, sincronizarea tarii noastre cu celelalte tari europene, acuzand coruptia, incompetenta decidentilor, nepotismul, omniprezenta serviciilor secrete, dezinformarea s.a.
Din perspectiva politicianului, a profesorului universitar, fost rector, a fostului ministru, a sociologului si a filosofului, Andrei Marga arunca o privire panoramica asupra dificultatilor cu care se confrunta societatea romaneasca actuala si propune solutii, nu foarte optimist, dar nici lipsit de speranta. Fragment din volumul "Romania in Europa actuala" de Andrei Marga:

"Globalismul si efectele sale
Franta se dovedeste inca o data prevestitoare a cotiturilor istoriei. Acum ea semnaleaza efecte deloc faste ale globalismului.Sa observam, insa, inainte de orice, ca recentele proteste inregistrate in aceasta tara au, dincolo de diversitatea de interese ale manifestantilor, substanta economica si sociala. Nici cei care le dezaproba nu au tagaduit-o. Varf al civilizatiei moderne, Franta are, totusi, peste noua milioane de saraci si intampina dificultati de integrare a unei imigratii neobisnuit de mari! Protestele de aici nu se lasa asimilate cu agitatiile grupurilor volatile din alte tari, mobilizate de servicii secrete si de companii, ce vor sa controleze decizii cu pretul aruncarii democratiei peste bord.Protestele au spus clar ca asa nu mai merge! Nu merge ca regim economic – neoliberalismul, imbracat mai nou in haina globalismului, asigura dinamica profiturilor si veniturilor, dar subrezeste valorile civice, dreptatea si libertatile. El a despartit, in fapt, legalitatea de legitimitatea democratica. Nu merge ca regim politic – o presedintie monarhica, dar fara valori caracteristice monarhiei (demnitate, receptivitate la nevoile cetatenilor), a ramas fara rezultate. Nu merge ca decizii ale unor lideri saraci in idei.Efectiv, protestele au inceput din momentul in care guvernul francez a invocat lupta pentru climatul global, conform vestitutului acord international de la Paris, pentru a mari pretul combustibililor. Nu marirea de pret a sicanat cel mai mult, cat plierea la un globalism care nu da roade, din partea unei conduceri ce a subminat, conform unei retete falimentare, pluralismul politic mostenit.Protestele franceze nu sunt de bagatelizat. Ele par sa anunte noua scena europeana. Numai ca trebuie lamurit si mai precis la ce se refera.La randul ei, Franta trage avantaje din diminuarea tarifelor vamale din ultimele decenii. De aceea, protestele nu au pus in discutie globalizarea ce a favorizat extinderea pietelor fiecarei tari competitive. Protestele vizeaza globalismul, pe care Emmanuel Macron il practica cu o indiferenta la urmari surprinzatoare la un discipol al lui Paul Ricoeur si Jacques Attali si pe care nepregatiti din diferite tari sunt gata sa-l imite."

Pe aceeași temă

Andrei Marga