Nucul, alunul si migdalul. Editia a V-a

Nucul, alunul si migdalul. Editia a V-a

Autor
Editura
An publicare
2007
Nr. Pagini
272
ISBN
9789731822778

Descriere

Nucul, alunul si migdalul, aceasta trinitate vegetala, a fost alaturi de om de-a lungul evolutiei sale biologice, asigurand, prin fructele lor, un element vital, proteina. Cartea de fata sintetizeaza cunstintele acumultate de dinstinsi cercetatori din statiunile experimentale pomicole si de catedrele de invatamant superior, specialisti in domeniul nuciculturii din Romania, carora le multumim si pe aceasta cale pentru pasiune dedicata nucului, alunului, si migdalului. CUPRINS: Introducere NUCULImportanța culturii nucului și valoarea alimentară a nucilor. Incursiune în trecutul îndepărtat al nucului. Biodiversitate genetică. Speciile genului Juglans. Particularități biologice ale nucului. Creșterea și rodirea. Cerințele nucului față de factorii de mediu. Date privind cultura nucului pe plan mondial. Situația culturii nucului în România. Realizări privind sortimentul de nuc din România. Dificultăți întâmpinate în extinderea culturii nucului. Tendințe și orientări privind modernizarea culturii nucului. Aspecte privind înmulțirea nucului. Tehnologia culturii nucului în livadă.Protecția pomilor și a mediului. Combaterea integrată a dăunătorilor și patogenilor nucului. Probleme ale recoltării, păstrării și valorificării nucilor. Bibliografie selectivă.ALUNULRăspndirea în cultură. Prezent și perspective. Biodiversitatea genetică. Principalele specii. Particularitățile biologice ale alunului. Cerințele alunului față de factorii de mediu. Soiurile - factor de progres în cultura alunului. Programe de ameliorare în perspectivă a soiurilor. Tehnologia obținerii materialului săditor.Îngrijirea plantelor în livadă.Protecția plantelor și a mediului. Recoltarea, păstrarea și valorificarea alunelor. Bibliografie selectivă.MIGDALULImportanța culturii migdalului. Originea și aria de răspândire. Biodiversitatea genetică. Taxonomia. Particularitățile biologice ale migdalului. Cerințele migdalului față de factorii de mediu. Sortimentul actual și perspectivele îmbunătățirii lui pe cale genetică.Tehnologia culturii migda

Pe aceeași temă