Psihologia copilului în context judiciar. Fundamente teoretice și aplicative , Gheorghe Visu-Petra


PSIHOLOGIA COPILULUI ÎN CONTEXT JUDICIAR este prima încercare autohtonă de sistematizare a cunoștințelor care fac conexiunea dintre psihologia copilului și psihologia judiciară.

Cartea este alcătuită din trei părți.
Prima parte ne introduce în noțiunile de bază despre dezvoltarea copiilor, în special dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională, discutând și despre minciună la copii, capacitatea copilului de a distinge între adevăr și minciună, abilitatea să de a minți mai mult sau mai puțin sofisticat în diferite perioade de dezvoltare.
Partea a doua prezintă principalii factori de vulnerabilitate care îi predispun pe copii și adolescenți să devină victimele sau autorii unor infracțiuni. Această secțiune discută abuzul la copii, alienarea parentală, dar și impactul divorțului.
Ultima parte introduce câteva proceduri specifice cu implicații relevante pentru prezența copiilor în sistemul legal, referindu-se la minorii din sistemul de probațiune, precum și la copiii ca martori sau la tehnicile folosite în intervievarea copiilor și adolescenților. Această parte aduce o serie de elemente de specific național și internațional la nivel legislativ sau procedural în domeniul dreptului familiei sau al protecției drepturilor copilului, propunând o serie de aplicații în cadrul sistemelor de probațiune, de protecție a copilului, oferind informații referitoare la tehnicile optime de intervievare a copiilor, în general, sau, specific, pentru obținerea unor informații detaliate de la copiii martor.
Noua

Carti pe aceeasi tema