Alfabetul bucatelor. Povestiri cu miez gustos cuprinzand retete romanesti reinventate sau de la straini imprumutate

Alfabetul bucatelor. Povestiri cu miez gustos cuprinzand retete romanesti reinventate sau de la straini imprumutate

Autor
Editura
An publicare
2023
Nr. Pagini
288
ISBN
9789735081973
Categorii

Descriere

Imbinand gastronomia cu memorialistica, intr-un stil spumos si ludic, condimentat cu erudite excursuri etimologice, culturale si istorice, Vlad Macri ne dezvaluie culisele artei culinare, pe care o cerceteaza si o practica cu pasiune de-o viata intreaga. Literele alfabetului organizeaza o suita de istorii gastronomice savuroase, din perioada comunista sau din zilele noastre, si fiecare istorie se leaga de una sau mai multe retete din bucataria romaneasca si internationala, optimizate intr-un fel surprinzator. „Suntem programati cultural sa consideram bune doar asocierile stramosesti, dar orice combinatie este de incercat si mai toate sunt delicioase. Sa ne amintim de Rimbaud cu a sa idee de dereglare sistematica a simturilor. Haideti sa ne dereglam sistematic gusturile deprinse! De ce sa nu facem un bors de pasare cu marar si tarhon in locul leusteanului, pe care il putem toca si pisa impreuna cu niste usturoi, pentru a-l adauga peste o ceafa de porc la gratar? Sau de ce sa nu luam o legatura de hasmatuchi si, dupa ce il tocam, sa-l amestecam cu niste miere? Il lasam acolo, in miere, cam o luna, pana aroma ierbii patrunde dulceata albinelor. Apoi, la o salata de cartofi, luam o lingura din aceasta miere parfumata si o dizolvam in cinci linguri de otet incalzit. Cu un strop de ulei, este un sos extraordinar (la cartofii fierti, mai adaugati si un pic de mustar).“ — VLAD MACRI

Pe aceeași temă