Arta frugalitatii si a voluptatii
Descriere
M A N C A R E , M A N C A R E ! M A N C A R E ? P L A C E R E S A U S U F E R I N T A ? A P E T I T S A U E S T E T I C A ? Consumerism si cumpatare, rasfat si abtinere, trup si spirit, placere si abandon, abundenta si gratie si rafinament. Pe scurt, echilibru, respect de sine si fericire. Cand depasim masura, cea mai mare placere devine cea mai mare neplacere! - SENECA Sampanie... Eu beau cand sunt fericita si cand sunt trista. Uneori beau cand sunt singura. Cand sunt in societate, o consider obligatorie. Cochetez cu ea cand nu mi-e foame si beau pana mi se face. Altfel, nu beau deloc – decat daca mi-e sete. - LILY BOLLINGER O gradina mica si cateva smochine, putina branza si, alaturi, trei sau patru prieteni – asta era opulenta lui Epicur. - NIETZSCHE, Calatorul Reteta pentru o viata fericita? Bai calde, coniac vechi, sampanie rece si mazare proaspata. - WINSTON CHURCHILL "– Cum faceti sa ramaneti asa slab? Ce regim tineti? – Niciunul. Ma multumesc sa mananc atunci cand mi-e foame si sa ma opresc atunci cand nu-mi mai este." REGIMUL DE AUR Acasa • Nu mancati si nu beti in timp ce gatiti. • Nu mancati direct din frigider sau din camara: intotdeauna puneti mancarea pe o farfurie sau intr-un bol… • Chiar daca nu e vorba decat de o gustare, nu mancati in picioare, ci asezati-va, pentru a va bucura cat mai mult. Fragment din cartea "Arta frugalitatii si a voluptatii" de Dominique Loreau: "DACA CIUGULIM, S-O FACEM CU ARTA Odata ce ti-e clar ca e mai bine sa mananci la ore fixe decat neregulat, nu trebuie sa te simti vinovat daca mai si ciugulesti cate ceva. Antidotul pentru vinovatie este sa-ti accepti „derapajele", sa ti le asumi si, daca tot le comiti, sa te alegi cu ceva. Pentru asta, haideti sa ciugulim cu arta: cand deschideti un pachet cu biscuiti, aveti grija sa va pregatiti si un ceai. Chiar daca aveti intentia sa mancati doar un biscuit sau doi (doar va cunoasteti foarte bine, nu?), puneti-i pe o farfurie dragalasa. Acest aranjament o sa va permita, in mod surprinzator, sa nu mai dati gata tot pachetul si sa eliminati impresia ca v-ati indopat. Din contra, o sa vi se para ca ati petrecut un moment incantator. Daca va vine pofta de branza sau de carnati, procedati la fel: incepeti prin a aseza totul pe un platou, taiati painea, scoateti bautura preferata, luati loc pe scaun si lasati-va dusi de val. Mancati in tihna, bucurati-va de ce aveti in farfurie... incet, incet, pentru ca doar asa va veti putea domoli. Pastrati mereu in minte aceasta scurta fraza: „NU ESTI MAI FERICIT DUPA CE AI MANCAT." Si nu uitati ca orice inceput e greu, dar ca acela care si-l inchipuie usor deja il face mult mai putin dificil. Daca obiceiurile proaste sunt o a doua natura pentru voi, ganditi-va ca si cele bune pot sa devina obisnuinta!"