Opere alese

Opere alese

Editura
An publicare
2014
Nr. Pagini
137
ISBN
9786068486901

Descriere

Creatia compozitorului, destul de ampla, este esentialmente vocala. Cantecul popular a avut un rol covarsitor asupra intregii sale opere. Maiestria de tratare corala a lui George Dima, pare a nu fi fost egalata de niciunul dintre ,Dampozitorii nostri clasici din veacul trecut. Stapan pe armonie si contrapunct, avand o mare experienta in conducerea locii (el insusi un cantaret de prim rang) si un deplin mestesug in acompaniamentul pianului, George Dima ne-a lasat Ztodele de perfectiune in domeniul liedului si corului. Nu mai putin talentat a fost ca traducator si ca poet, fapt care ne-a iermis sa mostenim o bogata colectie de cantece in limba germana.

In volumul de fata am urmarit sa inmanunchem cateva din lucrarile sale cele mai reprezentative. Am pus accentul pe liedurile si corurile populare (unele chiar din folclorul slovac), fara a lasa deoparte admirabilele pagini pe versuri de Eminescu, Cosbuc, Alecsandri si Bolintineanu.
Printre lucrarile prezentei colectii se afla si unele piese corale aaai ample (Hora, Mama lui stefan cel Mare), spre a putea satisface, pe de-o parte, nevoile formatiilor cu experienta, iar 'le de alta parte spre a oferi si cercetatorului o imagine cat mai completa asupra valorii artistice a operei compozitorului. Editarea, pentru prima oara, a unui volum mai cuprinzator din lucrarile lui George Dima inseamna un omagiu adus inaintasului muzicii noastre cu prilejul implinirii a 11 decenii de la nasterea sa si, in acelasi timp, un nou exemplu de valorificare a patrimoniului nostru artistic.

Opera compozitorului şi dirijorului ardelean George Dima a fost publicată în mare parte chiar în timpul vieţii maestrului. Ea s-a bucurat de o largă răspândire, unele lucrări fiind tipărite în mai multe ediţii. Totuşi,' necesităţile actuale de repertoriu, mai ales coral, au determinat Casa Centrală a Creaţiei Populare să editeze cu ocazia implinirii a 110 ani de la naşterea compozitorului un volum reprezentativ din opera lui George Dima.
În istoria muzicii româneşti de la sfârşitul veacului trecut, George Dima ocupă un loc de frunte. Alături de Iacob Mureşianu, rămâne figura cea mai luminoasă şi mai reprezentativă din Ardeal.
Născut la 28 septembrie/10 octombrie 1847 în Scheii Braşovului, George Dima — ultimul din cei patru copii ai -ui Nicolea şi Zoe Dima — a cunoscut o copilărie tristă, rămânând, de mic, orfan de tată. După ce a urmat liceul real din Viena — unde a fost sprijinit de fratele său cel mai mare, Pandeli — şi-a făcut studiile de specialitate la Politehnica din Karlsruhe (Germania). Din această perioadă încep preocupările muzicale ale lui Dima.

Pe aceeași temă

Grigore Zamfiroiu

I. L. Peretz

Gheorghe Dima

Ion Popescu Zeletin

Gheorghe Dima