Etruscii

Etruscii

Autor
Editura
An publicare
2019
Nr. Pagini
264
ISBN
9789731110427

Descriere

Etruscii au fost o civilizatie proeminenta, care a marcat pu­ternic Italia antica. Cu toate acestea, ei au ramas plini de mistere, ca un popor straniu, a carui limba si cultura au disparut in mare masura. Lucy Shipley ne prezinta insa o viziune cu totul diferita.

Ea scrie despre un popor care facea schimburi comerciale cu grecii si care a influentat dezvoltarea romanilor, care i-a in­spirat pe artistii Renasterii si a aprins flacara romantismului, ba chiar continua sa influenteze inca lumea moderna.

Trecand prin colonialism si cucerire, misoginism si mistica, Shipley parcurge istoria etruscilor aducand in discutie cele mai noi dovezi arheologice pentru a ne da o imagine reinsufletita a acestui popor.

Cartea urmareste drumurile si istoria ideilor etrusce, de­scriind devenirea obiectelor ce ne-au ramas de la ei din momen­tul in care au fost create, trecand prin folosirea lor, pierderea si, in fine, reinventarea lor.

De la fesele unei mumii egiptene expusa in salonul lui Bona­parte pana la jefuirea in masa a unui muzeu bombardat, cartea ne poarta printr-o calatorie extraordinara prin arheologia etrus­ca ajungand, in cele din urma, in locuri surprinzatoare.

In aceasta carte ingenioasa si deschizatoare de drumuri, Shipley ii da cititorului o perspectiva unica asupra unui popor enigmatic, revelandu-ne cat de multe stim despre etrusci, si in acelasi timp cat de multe au ramas nedescoperite.

Ficatul de la Piacenza, caci asa a ajuns sa fie denu­mit acest mic artefact (pe care il putem vedea in muzeul Pa­lazzo Farnese din Piacenza), reprezinta dovada longevitatii si autoritatii uneia dintre cele mai mari pasiuni ale omenirii: prezicerea viitorului. Forma sa caracteristica era asemana­toare unor obiecte apartinand altor culturi stravechi. S-a pas­trat un exemplar similar de lut din marea cetate a Babilonu­lui. Si acest ficat, realizat cu aproximativ 1 400 de ani mai devreme, este acoperit cu in­scriptii, in scriere cuneiforma. Intocmai ca Ficatul de la Pia­cenza, infatiseaza fierea, lobul caudat si vena cava: toate fiind elemente existente in ficatul unei oi reale. In mod ironic, detinem mai multe informatii despre contextul intrebuintarii ficatului din Epoca Bronzului babilonian decat despre exem­plarul de la Piacenza. - Lucy Shipley

M-am indragostit de arhe­ologia etrusca dupa ce am lucrat cativa ani cu material din Epoca Fierului. Magia Toscanei si ma­terialul incredibil oferit de cul­tura etrusca au fost pur si sim­plu o combinatie prea puternica pentru a-i putea rezista. - Lucy Shipley

Pe aceeași temă

Lucy Shipley

Lucy Shipley

Peter Bogucki,Lucy Shipley,Paul Anthony Cartledge,Franz Cumont