Revista literara Nr. 3 Septembrie 2017
Descriere
Ana Blandiana, RAUL CU UN SINGUR MAL
Moartea pe malul careia stau E numai o clipa de intrerupere, Cat sa te hotarasti Sa intri cu picioarele in apa rece ca gheata si sa pasesti inghetat pe pietrele lunecoase pana la celalalt mal.
Constantin Abaluta, SINGULARITATEA UNUI POEM E TOTUL Operele scriitorului au valente indiscernabile pana la capat. Cum spuneam mai inainte, gusturile se schimba, realitatea isi arde grabita etapele etc. Imi place sa cred ca fac parte dintre cei care vor ramane pe totdeauna neincadrabili. Sunt singular. Realizarile mele au acest aer: de singularitate. Drumul meu, cum se stie, e unul al furnicilor. Nu‑i o cale nationala. Mai curand un traseu international al unei obscure companii aviatice numita Lasati aerul sa circule. Fragment din revista:
Simona Antonescu este, in literatura romana de azi, un caz fericit. De formatie chimist, ea debuteaza la 46 de ani, fara ezitari, direct cu un roman. Acesta se numeste„Fotograful curtii regale” si castiga Concursul de Debut al Editurii„Cartea Roma- neasca”(editia din 2014); odata publicat, primeste, in 2015, si Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania. Cartea devine, in scurt timp, bestseller si este reeditata anul urmator. In timp ce lucra la acest prim volum – dupa cum scriitoarea marturiseste in interviul publicat pe blog. libris.ro, pe 19 iunie 2017 – cautand, pe internet, fotografii vechi, gaseste Revista „Realitatea Ilustrata” din 1932 cu imagini induiosatoare ale concurentelor la Miss Romania si cateva marturii ale unor fosti muncitori ai lui Nicolae Malaxa. Astfel,„in spatele” primei carti la care lucra, incoltea si se dezvolta un alt volum:„Darul lui Serafim”. Noul roman avea sa fie publicat, un an mai tarziu, in 2016, tot la editura „Cartea Romaneasca” si avea de asemenea sa se vanda foarte bine. Tot din documentarea la„Fotograful curtii regale”, in timp ce cauta„radacini istorice” pentru unul dintre personajele favorite, Despina Agopian, fiica unei familii de armeni bucuresteni, autoarei ii tot aparea in cale numele lui Manuc, negustorul armean care ridicase vestitul han din Bucuresti, azi un deosebit punct de atractie pentru localnici si pentru turisti.