Sinteze Si Aplicatii De Drept Civil. Partea Generala
Descriere
Lucrarea Sinteze si aplicatii de drept civil. Partea generala isi propune sa vina in sprijinul studentilor din primul an de studiu al Facultatilor de Drept si al celor care sunt in pragul examenelor de licenta si de admitere in profesii juridice. Cartea trateaza aspectele teoretice si practice ale principalelor institutii juridice specifice partii generale a dreptului civil, sub forma de sinteze, grile si alte aplicatii. ***
Sinteze si aplicatii de drept civil. Partea generala a fost conceputa din trei ratiuni: pe de o parte, dorinta de a veni in ajutorul studentilor din anul I, pentru a asigura asimilarea si intelegerea corecta a bazelor dreptului civil – este bine stiut ca un edificiu este atat de puternic cat ii permite fundatia. Pe de alta parte, in pragul examenelor de licenta, mai intai, si de admitere in profesie, mai apoi, apare esentiala intelegerea modului de aplicare a legii civile si a tuturor particularitatilor institutiei actului juridic civil – sunt numeroase intrebarile, in cadrul acestor examene, din materia conditiilor de validitate si nulitatii –, precum si ale institutiei prescriptiei extinctive. In fine, in ultimii ani a devenit evident ca organizarea materiei sub forma de fise, sinteze sau simple rezumate, insotite de ample probleme practice (grile, spete, alte tipuri de exercitii), asigura o dobandire usoara si riguroasa a cunostintelor.
Partea teoretica este conceputa sub forma de sinteze bine structurate, insotite de multe exemple, ce puncteaza aspectele esentiale ale institutiilor juridice abordate. Sinteze si aplicatii de drept civil. Partea generala este structurata in 11 capitole: notiuni introductive, norma juridica, izvoarele dreptului civil, interpretarea legii civile, raportul juridic civil, actul juridic civil, conditiile sale de validitate, modalitatile, efectele si nulitatea acestuia, prescriptia extinctiva. Dintre acestea, o importanta deosebita se acorda conditiilor de validitate, efectelor si nulitatii actului juridic, institutii care, de altfel, sunt esentiale intelegerii Obligatiilor si Contractelor, materii studiate ulterior, in al II-lea si al III-lea an de studiu. Este de mentionat si tratarea extensiva a institutiei prescriptiei extinctive, punctand domeniul sau de aplicare, efectele si termenele acesteia, aspectele specifice cursului prescriptiei (inceput, suspendare, intreruperea si repunerea in termen), a institutiei distincte a decaderii, precum si calculului termenelor de prescriptie sau decadere.
Partea aplicativa urmareste verificarea cunostintelor teoretice dobandite, propunand in acest sens teste grila (aproximativ 200), spete si alte aplicatii, cu nivel de dificultate diferit, de la simplu la mediu si complex. Pentru o abordare cat mai cuprinzatoare si adaptata nevoilor studentilor, autoarea a selectat si folosit ca surse de inspiratie pentru testele grila elaborate si subiecte regasite in ultimii ani la examenele de licenta, de admitere in Barou ca avocat stagiar sau definitiv, de admitere la Institutul National al Magistraturii, precum si de promovare in functie in magistratura. Sinteze si aplicatii de drept civil. Partea generala se adreseaza asadar tuturor celor interesati de studiul partii generale a dreptului civil si de asimilarea institutiilor sale specifice in vederea sustinerii examenelor de an, licenta sau admitere in profesiile juridice. *** Autoarea este cadru universitar al Facultatii de Drept a Universitatii „Transilvania” din Brasov, membru in consiliul editorial al Journal of Politics and Law si avocat in cadrul Baroului Brasov.