Poezii

Poezii

Autor
Editura
An publicare
2009
Nr. Pagini
96
ISBN
9737923782

Descriere

Nina Cassian este o poeta, eseista si traducatoare romanca. Debuteaza editorial in 1947, cu volumul de versuri suprarealiste "La scara 1/1".

In urma unui atac ideologic lansat in ziarul Scanteia la adresa ei, incepe sa scrie treptat si poezie proletcultista. "Dupa un ocol de aproximativ opt ani", cum singura avea sa marturiseasca, plin de avanturi naive si compromisuri, incepand din 1956 se intoarce la poezia autentica. Incepe sa scrie in paralel si literatura pentru copii, atrasa de posibilitatile estetice ale evadarii in fantezie si candoare, precum si doua volume de "proza subiectiva", la persoana intai.

Realizeaza traduceri remarcabile din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos si Paul Celan. Publica peste 50 de carti de poezie, eseuri si proza, si inventeaza o noua limba poetica, limba sparga. I se decerneaza in 1969 Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania.

Din cuprinsul cartii:
Povestea a doi pui de tigru numiti Ninigra si Aligrus
Capcana LEGENDE Pi-lu-i Poem dublu Luna Vis de corabie Cainele Nefericitul Ulise Sisif Paduretul interzis Warnemunde De trei ori goala Prea multa stralucire Apoi AMOR ADVERS Altceva Vizitatorul de noapte Provinciala Candori Fantomaticul iubit Statuie Invitatia la vals Suvenir Tigrule Scoici Din nou imi e frica Bariera Nunta necesara Ancestrala Greoi, autumnal NUNTA NECESARA Jertfele vesele Curat prin sange Ruga de noapte Cineva Legende Vechi manuscrise Agorafobie Adolescentul masacrelor Amor advers Spleen Psi Fara-de-miros Cadavrele echilibrate Hamlet Daca-ai fi stiut Oboseala de cuvinte Marea Conjugare Senin Printul Miorlau

Pe aceeași temă

Mihai Eminescu

Octavian Goga

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu

George Topirceanu

Vasile Voiculescu

Nina Cassian