Evreul Suss

Evreul Suss

Editura
An publicare
2009
Nr. Pagini
448
ISBN
9739867138

Descriere

Multa lume crede ca evreii au inventat capitalismul. Ceea ce nu este departe de adevar. Putini stiu ca "patentul" apartine unui Evreu de Curte. Sub acest termen, istoria ii inregistreaza pe specialistii si manipulatorii de finante de la curtile principilor si regilor germani la inceputul secolului XVIII. Joseph Suss Oppenheimer (1692-1738) a fost cel mai celebru dintre "Evreii de Curte". Viata sa pitoreasca, iesita din comun, geniul combinatiilor financiare si sfarsitul sau tragic au devenit subiectul unor filme, al unei nuvele de Wilhelm Hauff, al pieselor lui Paul Kornfeld si Eugen Ortner si al romanului lui Lion Feuchtwanger.
  Joseph Suss Oppenheimer a fost Evreul de Curte al principelui Karl Alexander din Wurttemberg, caruia i-a salvat principatul de faliment. Masurile finaciare ingenioase, in premiera in istoria economiei europene, l-au imbogatit pe Karl Alexander si au adus bunastare in principat. Nobilii l-au urat pe Evreul Suss cu inversunare si au facut totul ca sa-l vada in streang. Dupa moartea printului protector ei l-au arestat, l-au invinuit de fraude si de alte crime odioase si l-au condamnat la moarte. Mai intai insa l-au expus in piata orasului intr-o cusca cu gratii. Spanzurarea Evreului Suss s-a transformat intr-o festivitate publica. Climatul spectacolului ar fi trebuit sa fie abjurarea de credinta evreiasca a evreului. Dar Joseph Suss Oppenheimer refuza sa se boteze si sa-si salveze astfel viata.
  Pana aici Faptele, incolo incepe fabulatia si actioneaza talentul si fantezia romancierului. Eroul lui Feuchtwanger nu va fi doar un geniu al finantelor, ci si un dandy desavarsit, un amant neobosit si un sclipitor om de lume. - Tesu Solomovici

Pe aceeași temă

Lion Feuchtwanger