Transgresiuni. Ofensele artei

Transgresiuni. Ofensele artei

Editura
An publicare
Nr. Pagini
272
ISBN
9738875982

Descriere

Jumatatea secolului al XIX-lea... Revolta artei incepe, canoanele academice sunt aruncate in aer. Tot mai multi artisti resping ideile preconcepute, submineaza moralitatea si legea, in incercarea de a trece dincolo de frontierele acceptate ale artei.

In Transgresiuni. Ofensele artei Anthony Julius traseaza istoria revoltei impotriva canoanelor artistice academice, incepand de la Dejunul pe iarba, a lui Manet, pana la scandalul cauzat de expozitia Senzatie a Academiei Regale, un secol si jumatate mai tarziu. Discutand lucrari de Andres Serrano, Damien Hirst, Gilbert si George, Paul McCarthy, Jeff Koons, Hans Haacke si Anselm Kiefer, Julius identifica trei tipuri de transgresiuni artistice caracteristice modernitatii: pervertirea regulilor artistice, profanarea credintelor si a sentimentelor publicului si revolta impotriva normelor sociale si politice.

Anthony Julius, eminent avocat, scriitor si conferentiar, este recunoscut drept o minte juridica sclipitoare, un critic de o integritate implacabila si un filozof important, caruia ii place sa tulbure consensul. Cartile sale anterioare, T.S. Eliot: Antisemitism si forma literara si Imagini idolizatoare, au fost primite cu laude, starnind in acelasi timp controverse in lumea artei.

Pe aceeași temă