Romania: intre Balcani si Marea Neagra

Romania: intre Balcani si Marea Neagra

Editura
An publicare
2019
Nr. Pagini
354
ISBN
9786067305807

Descriere

Ne-am propus sa evaluam sistemul geopolitic romanesc, focalizat pe flancul estic, sud-estic si sud-vestic. In demersul nostru ne-am propus sa evidentiem problematica care se releva in vecinatatea estica si in spatiul complementar european.

In consecinta, am vizualizat ca Romania pledeaza pentru formarea unui mediu de securitate previzibil si stabil aidoma interesului national in emisfera sa estica, dar si central-sud-estica. In toate modelele geopolitice ce tin de dimensiunea Marii Negre, Romania este considerata ca fiind „statul pivot” in relatia estului si vestului. Statul roman este considerat ca fiind un actor care poate indeplini rolul de furnizor de securitate pentru regiune.

Pe de alta parte, statul roman este considerat ca fiind coloana vertebrala geostrate-gica, care poate potenta toate „centrele nevralgice”, in inche-garea de raporturi de state implicate in acest proces consti-tutiv, iar geografic si pentru cele mai indepartate tari din respectiva regiune.
Romania dispune de un rol important in sistemul geopo-litic ponto-baltic, in dezvoltarea relatiei Marea Caspica – Marea Neagra – Marea Mediterana, ca liant intre extremitati si, in acelasi timp, ca posibila relatie catre zona industriala occidentala oferita pe Dunare.

Pe aceeași temă

Octavian Sergentu

Octavian Sergentu

Iakob Attila,Ciprian Dan Calian,Claudia Daraban,Ioana Roxana Marian,Veronica Onea,Flore Pop,Octavian Sergentu,Ionut V. Sutea,Ovidiu Vasile Vultur,Liviu Petru Zapartan