Sfantul Serafim de Sarov, o biografie spirituala

Sfantul Serafim de Sarov, o biografie spirituala

Editura
An publicare
Nr. Pagini
382
ISBN
9739434744
Categorii

Descriere

"Dobandesti duhul pacii si mii de oameni din jurul vostru se vor mantui". Aceste cuvinte celebre ale Sfantului Serafim de Sarov rezumau nu numai invataturile sale duhovnicesti, ci si marea implinire a vietii sale. Prin post, lupte duhovnicesti, rugaciuni si smerenie, Sfantul Serafim a dobandit duhul pacii asa cum putini altii dinaintea sa l-au avut. Precum marii Parinti ai pustiei din vremurile de inceput ale crestinismului, el a stralucit ca un inger pamantesc si ca un om ceresc.
  Inchipuiti-va chipul unui om care va vorbeste luminat de razele orbite ale soarelui de la amiaza. Ii vezi miscarea buzelor, expresia ochilor, ii auzi glasul, simti ca cineva te tine de umeri; totusi nu-I vezi mainile, nu te vezi nici macar pe tine sau chipul celuilalt, ci doar o lumina orbitoare imprastiindu-se in jur pe o distanta de cativa metri si luminand cu sclipirea ei atat covorul de zapada care acoperea poiana din padure, cat si fulgii de zapada care cadeau peste mine si marele Batran. Va puteti inchipui slava in care ma aflam! - N. A. Motovilov (din capitolul VIII)
  Aceasta biografie spirituala reprezinta una dintre lucrarile de importanta majora scrisa de binecunoscutul erudite Ortodox, Arhimandritul Lazarus Moore. I-au trebuit peste 20 de ani pentru a scrie aceasta carte care cuprinde viata Sfantului Serafim, cea mai cuprinzatoare si mai emotionanta biografie a marelui sfant si facator de minuni din Sarov publicata vreodata. Ai sentimental ca insusi Sfantul Serafim I-ar fi incredintat-o parintelui Lazarus Moore.

Sfantul Serafim de Sarov s-a nascut in 1759, in orasul Kursk, dintr-o familie de negustori. A inceput viata monahala in manastirea Sarovului, la varsta de 19 ani. A fost tuns monah cand avea 27 de ani si, curand dupa aceea, hirotonit diacon. La 34 de ani a fost hirotonit preot si a fost numit duhovnic al manastirii de maici Diveevo. In acelasi timp, a primit si binecuvantarea pentru a incepe o viata de pustnic in padurea ce inconjoara Sarovul. Traia intr-o cabana mica, daruindu-se in intregime rugaciunii, postului si citirii Scripturii si a scrierilor Sfintilor Parinti. Sfantul Serafim obisnuia sa mearga la manastire duminicile pentru a primi Sfanta Impartasanie; apoi se intorcea in padure. Sfantul Serafim de Sarov in 1825 s-a intors la chilia sa din padure, unde primea mii de pelerini din intreaga Rusie. Fiindu-i dat darul inainte-vederii, Sfantul Serafim de Sarov, facatorul de minuni, oferea tuturor mangaiere si povete. Sfantul Serafim a raposat la 2 ianuarie 1833, ingenuncheat fiind in fata icoanei Nascatoarei de Dumnezeu.  

Pe aceeași temă