Sistemul tehnicist

Sistemul tehnicist

Editura
An publicare
2022
Nr. Pagini
550
ISBN
9786069078402

Descriere

La vremea cand a fost scrisa aceasta carte internetul nu exista, nici telefonul mobil, nici porumbul modificat genetic, iar "11 septembrie" nu avuse loc inca. Chiar si asa, Jacques Ellul (1912-1994) ne lumineaza vremurile in care traim noi acum mai bine decat majoritatea ganditorilor de astazi. Din aceasta lume tot mai complexa el ne dezvaluie si ne arata motorul, orientarite ei, "logica ascunsa", si pune apoi in evidenta metodic pericolele tehnicii pentru libertatea si viitorul omului. Organizarea industriala, societatea tehnica, computerizata, nu sunt menite sa produca bunuri de targ consum, nici bunastare, nici o imbunatatire a vietii oamenilor, ci exclusiv un profit pentru o minoritate! Exclusiv. Restul sunt pretexte, mijloace, justificari. Jacques Ellul denunta adevaratul bluff tehnologic ale carui victime suntem si demonstreaza cum tehnica tinde sa elimine vorbirea si scrisul in favoarea imaginii. 
  Progresul tehnic il conduce pe om intr-un univers de divertisment si iluzie care depaseste societatea spectacolului. (Vezi Guy Debord, La societe du spectacle). O societate tehnicizata este structural ambivalenta si periculoasa pentru ca progresul tehnic ridica probleme mai dificile decat rezolva, pentru ca dezvoltarea prodigioasa a tehnologiei care ne mareste mijloacele de a actiona si de a exploata natura ameninta ceea ce omul are mai de pret: libertatea sa si, in cele din urma, siguranta pentru el si semenii lui. Pentru remarcabitul istoric si sociolog, progresul stiintific si tehnic, ale carui beneficii ne sunt laudate, a devenit un proces fara subiect: o forta oarba care avanseaza, autonoma, se hraneste atat cu succesele, cat si cu esecurile sate, si se hipertrofiaza in functie de propriite reguli. Tehnologia pretinde ca elibereaza omul, dar, in realitate, s-a impus ca o putere incontestabila care nu suporta sa fie judecata, scapa de orice control democratic, epuizeaza resursele naturale si formeaza, in cadrul societatii, un adevarat sistem tehnicist, incontrolabil. 
  Pericolul progresului tehnic pentru om este divertismentul denuntat de Blaise Pascal. Cu divertismentul, suntem pe drumul catre diversiunea omului si dependenta lui de societatea tehnica, de fascinatie. Omul este distrat, distras de la a se gandi la sine, la conditia umana, la cele mai inalte aspiratii ale sale, la Sensul vietii.   

Pe aceeași temă

Jacques Ellul