Războiul care a creat Imperiul Roman - Hardcover - Barry Strauss - Polirom

Războiul care a creat Imperiul Roman - Hardcover - Barry Strauss - Polirom

Editura
An publicare
2022
Nr. Pagini
344
ISBN
9789734691883

Descriere

Razboiul care a creat Imperiul Roman. Antonius, Cleopatra si Octavian la Actium

Dupa asasinarea lui Iulius Caesar, de Idele lui Marte, in 44 i.Hr., si infrangerea conspiratorilor care l-au ucis, in confruntarea de la Philippi, lupta pentru puterea suprema la Roma s-a dat intre doi rivali extrem de darji si ambitiosi: Marcus Antonius si tanarul Octavian, mostenitorul ales de Caesar. Cand Antonius s-a indragostit de cea mai puternica femeie din lumea antica - Cleopatra, regina Egiptului -, zadarnicind astfel ambitia lui Octavian de a conduce singur imperiul, lupta dintre cei doi a degenerat intr-un nou razboi civil. In anul 31 i.Hr., la Actium a avut loc una dintre cele mai mari batalii navale din Antichitate, la care au luat parte mai mult de 600 de nave si circa 200.000 de oameni, dar si o regina. A castigat-o Octavian, iar Antonius si Cleopatra s-au sinucis.
Batalia de la Actium a avut urmari de maxima insemnatate pentru Imperiul Roman. Daca Antonius si Cleopatra ar fi castigat, capitala imperiului ar fi fost stramutata din Roma la Alexandria, iar latina ar fi devenit a doua limba in imperiu, dupa limba greaca, vorbita in Rasaritul mediteraneean. Victoria lui Octavian, devenit Augustus, a permis instaurarea unui regim politic nou, in care republica era mai curand o forma fara fond, condusa de un monarh cu puteri depline, cel care este considerat pe buna dreptate primul imparat roman.
In aceasta reconstituire livresca splendid repovestita de Barry Strauss - o autoritate in istoria Antichitatii - sunt prezentate Batalia de la Actium si consecintele ei, cu tot dramatismul si cu acribia pe care le merita. Razboiul care a creat Imperiul Roman este o carte esentiala, subtila si captivanta, avand in centrul ei trei dintre cele mai impunatoare figuri ale lumii antice.
Traducere din limba engleza de Ovidiu-Gheorghe Ruta.

Pe aceeași temă

Barry Strauss