Incest. Din Jurnalul dragostei, necenzurat

Incest. Din Jurnalul dragostei, necenzurat

Descriere

Nu exista un inteles universal la care sa ajungem cu totii, nu exista decat intelesul pe care il dam noi vietii noastre, un inteles propriu, un scenariu propriu, un roman propriu, o carte a vietii fiecaruia - scrie Anais Nin.

Incest, al doilea volum din celebrul jurnal necenzurat al scriitoarei, este o galerie a oglinzilor mereu dovedite a fi mincinoase. Dupa o absenta de douazeci de ani, intra in scena Joaquin Nin, tatal pierdut si mereu dorit, "spaniolul stralucitor, expert in seductie". Se naste o dragoste incestuoasa, la granita nebuniei, urmata de o "spovedanie" a acestei pasiuni interzise in fata psihanalistului - si amantului - Otto Rank. Exista si alte portrete de barbati: cel al sotului protector, Hugh Guiler, cel al scriitorului Henry Miller, care primeste pe rand tusele fascinatiei si deziluziei, sau cel al lui Antonin Artaud, faimosul regizor si scriitor. Pentru Anais Nin, erotismul si febra creatiei nu pot fi nicicand separate, intrucat fac parte din aceeasi algebra a simturilor, insa exista o enigma careia nici pasiunea, nici experienta nu ii pot umple contururile: sentimentul matern si felul in care el reconstruieste sufletul feminin.

Dintre toate femeile pe care le-am cunoscut, nici una nu se apropie de Anais Nin prin gratie si frumusete. O aristocrata. Dar si o scriitoare cu talent extraordinar. Ea apartine acum intregii lumi. - Henry Miller

Traducere din limba engleza de Luana Schidu.

Pe aceeași temă

Anaïs Nin